Societat 01/01/2015

Un grup de malalts d'hepatitis C comencen una tancada a l'Hospital Josep Trueta

Reclamen que tots els afectats tinguin un accés immediat als nous tractaments i que no es "negociï" amb la seva vida. Boi Ruiz assegura que a Catalunya el tractament està garantit

Acn
3 min
Tancada a l'Hospital Josep Trueta, a Girona, per reclamar que el nou tractament contra l'hepatitis C arribi a tots els afectats

GironaCarregats de sacs de dormir, una trentena de malalts d'hepatitis C han iniciat aquest primer de gener una tancada de tres dies a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Reclamen que tots els afectats, molts d'ells contagiats als centres sanitaris, tinguin accés als nous medicaments, molt més eficaços que els preexistents. La portaveu de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Girona, Deborah Ceballos, ha denunciat que només uns 6.000 malalts dels 30.000 que el necessitarien tenen accés a un tractament que té un cost de més de 25.000 euros. Un cost, ha afegit, que demostra que el ministeri de Sanitat i les farmacèutiques "estan negociant amb les seves vides".

Ceballos ha recordat que la malaltia provoca al conjunt de l'Estat una mort cada dues hores i que són morts que es podrien evitar en gran mesura amb els nous tractaments, que tenen eficàcia en més del 90% dels casos. Uns resultats, ha afegit, que haurien de fer del tractament de la malaltia una "prioritat" per a les autoritats sanitàries, "prioritzant la salut de les persones als interessos especulatius de les empreses farmacèutiques i del poder econòmic".

La portaveu dels afectats ha recordat que a l'Estat hi ha unes 500.000 persones infectades per hepatitis C, i que d'aquestes, unes 30.000 podrien rebre els nous medicaments. Amb tot, el ministeri de Sanitat només el garanteix per a uns 5.000 o 6.000 malalts, adduint que el seu cost és molt elevat. En aquest sentit, Ceballos ha afegit que inicialment el tractament tenia un cost de 60.000 euros i que després de moltes negociacions s'ha reduït als 25.000 euros actuals. Un cost, ha alertat, molt superior als 900 euros que costa a Egipte, per exemple, i que demostra que s'està "negociant" amb les seves vides.

La portaveu ha afegit que, tot i el que vol fer creure el conseller de Salut, Boi Ruiz, Catalunya no està fent ús de les seves competències per garantir el tractament a les persones que el necessiten i que està supeditat al que diu Madrid. Sobre aquesta qüestió, Ceballos ha lamentat que s'està administrant el tractament a persones amb la malaltia en fase molt avançada i que els altres "veuen com la seva salut es degrada dia a dia", en no poder accedir als nous fàrmacs.

Per tot això, afectats i familiars han decidit iniciar l'any amb una tancada de tres dies a l'Hospital Josep Trueta per donar a conèixer la problemàtica al conjunt de la societat. En aquest sentit, Ceballos ha fet una crida a tots els ciutadans que els vulguin acompanyar a sumar-se a la protesta en moments puntuals com el previst per a demà, divendres, a les dues de la tarda, quan es farà un lliurament simbòlic de carbó a les autoritats sanitàries.

Boi Ruiz assegura que a Catalunya el tractament està garantit

Malgrat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, no tenia constància de la protesta iniciada avui al Trueta de Girona, ha aprofitat la seva visita a Tortosa per conèixer el primer nadó de l'any per assegurar que el tractament dels malalts d'hepatitis C està garantit a Catalunya, on ja s'han fet més de 700 tractaments amb els nous medicaments.

Ruiz ha assegurat que, a diferència del que passa a la Comunitat de Madrid, on hi ha problemes amb el subministrament del tractament, a Catalunya, des del primer moment, s'ha garantit el tractament als malalts trasplantats i als pendents de trasplantament i s'ha començat a tractar la cirrosi evolutiva, tal com es van comprometre al Parlament. "No voldria que es barregés el problema de l'hepatitis C del conjunt de l'Estat amb el que passa i es fa a Catalunya", ha afirmat Ruiz.

Per últim, el conseller de Salut ha demanat als concentrats al Trueta que "reflexionin" i els ha ofert mà estesa per tractar la qüestió quan calgui, "com sempre s'ha fet".

stats