Dependència

Cada dia una trentena de catalans dependents moren esperant ajudes

Catalunya és la segona comunitat amb més persones sense atendre amb dret a una prestació

ARA
2 min
El sindicat de Mares en la Diversitat Funcional protesten per la falta d'inversions en cures pel 8-M, a Barcelona

BarcelonaCada dia 33 catalans dependents moren esperant rebre una ajuda. La xifra és sensiblement inferior a la de fa un any, però encara fa que Catalunya estigui a la cua d'atenció a la dependència de tot Espanya. En total, 12.280 persones van morir l'any passat esperant que els fessin la valoració de reconeixement del grau de dependència o directament que els assignessin un servei o una prestació econòmica. Són dades de l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, que aquest dilluns ha presentat el seu dictamen anual de l'Observatori de la Dependència. L'informe assegura que Catalunya és la segona comunitat que manté més dependents en els llimbs, és a dir, sense atendre, de tot l'Estat, amb més del 19,4% sobre el total de les persones amb dret. Aquest percentatge gairebé duplica la mitjana espanyola (11,4%).

Actualment, Catalunya té 73.838 persones dependents en espera d'un programa individual d'atenció (PIA) o de la resolució del grau de dependència. Això significa que té el 25% de totes les persones en llista d'espera a Espanya, tot i que hi viu el 16% de la població. Pel que fa a la despesa pública, Catalunya destina 6.422,7 euros per persona dependent a l'any, uns 800 euros menys que l'any 2009. En aquest sentit, si es continua amb la tendència actual, l'entitat calcula que es trigarà 3,6 anys a atendre la demora.

L'any passat a Catalunya es van atendre 12.846 nous dependents, un 7,3% més que l'any anterior. Ara bé, han baixat el nombre de persones valorades (-0,87%), així com les que tenen dret a la prestació per dependència (-2,89 %). En canvi, la mitjana espanyola ha augmentat en un 5% tant en persones valorades com en persones amb dret. De fet, i segons les dades de l'IMSERSO, Catalunya és la comunitat que menys graus III, que cobreixen els grans dependents, dona, molt per sota de la mitjana.

L'Observatori constata que el 2023 es va tancar amb 18.416 noves prestacions, de les quals més de la meitat corresponen a la Prestació Econòmica per a Cures a l'Entorn Familiar (PECEF), és a dir, per contribuir a les despeses derivades de l'atenció de la persona en situació de dependència a casa seva. Les PECEF representen el 43,8% de la cartera de serveis de Catalunya, amb 107.622 dependents atesos, amb un cost mitjà de 232,85 euros al mes abonats als cuidadors no professionals. La mitjana espanyola per als cuidadors no professionals, que solen ser persones de la família i majoritàriament dones, és de 240,17 euros. Per tant, Catalunya se situa a la banda baixa. Les mateixes fonts també han estudiat el Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), que a Catalunya genera més de 43.783 llocs de treball directes, amb un increment del 3,69%.

stats