Societat 13/02/2022

La diada de Santa Eulàlia mostra un retorn pausat de l'activitat castellera

Les vuit colles de Barcelona celebren la patrona de la ciutat amb un nivell molt relaxat

Guillem Andrés
2 min
Imatge de la diada castellera de Santa Eulàlia aquest diumenge al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

BarcelonaA poc a poc el món casteller va recuperant la normalitat gràcies a la baixada de contagis de covid de les darreres setmanes. Mentre que a les Decennals de Valls, el 30 de gener, més de dos terços de les colles convidades van renunciar a participar-hi per motius sanitaris, l'actuació de la diada castellera de Santa Eulàlia d'aquest diumenge a la plaça de Sant Jaume de Barcelona ha comptat amb les vuit formacions de la ciutat. De totes maneres, enguany les colles s'han pres les actuacions amb calma, perquè han tingut poc temps per assajar.

D'aquesta manera, tant els Castellers de Sants com els Castellers de la Vila de Gràcia es plantejaven poder arribar a la plaça de Sant Jaume amb tres castells de set, però finalment han optat pel 3 de 7 i el 4 de 7 com a millors construccions. Els graciencs també hi han sumat el 4 de 6 amb l'agulla. Per contra, l'altra gran colla de la ciutat, els Castellers de Barcelona, ja va decidir fa dies fer-hi només pilars de 4, "sent conseqüents amb la decisió presa per l'assemblea de no participar en les Decennals".

L'única colla de la capital que va participar en les Decennals de Valls, els Castellers del Poble-sec, han completat una actuació amb tres castells de sis, així com els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers de Sarrià. Per la seva banda, la Jove de Barcelona i la Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample han descarregat el 3 de 6.

Totes vuit colles s'han reunit puntualment a dos quarts de dotze del migdia per fer l'actuació en tot just una hora i en un format a l'antiga, sense cap ordre de colles ni de rondes establert, com s'ha anat fent en els últims anys per agilitzar l'actuació. D'altra banda, s'han eliminat el pilar a la porta de Santa Eulàlia de la catedral i la cercavila per evitar més aglomeracions.

Retorn dels castells al ralentí

L'actuació d'aquest diumenge ha plasmat com la tornada a l'activitat castellera encara està en una fase molt incipient aquest any. Les colles han tingut poc temps per preparar la diada de Santa Eulàlia (que es va confirmar a principis d'aquest mateix mes) i per convocar els seus castellers als assajos. D'aquesta manera tant el nivell dels castells com l'afluència de castellers han sigut més baixes que les d'anys anteriors. S'ha vist, per tant, que les pinyes de les colles han sigut bastant justes.

Com és habitual, al mes de febrer hi haurà molt poques actuacions, però s'espera que al març hi hagi més abundància de castells. En els darrers dies força colles ja han tornat als assajos i s'espera que en les pròximes setmanes moltes altres també ho facin.

Els grans castells, però, encara tardaran a arribar i la tornada serà molt més pausada que en altres anys. En aquestes darreres dues temporades, sense pràcticament activitat castellera, les colles han perdut un bon gruix de camises que buscaran recuperar per afrontar nous reptes. Per altra banda, les formacions tindran una mirada més a llarg termini amb la voluntat formar nous castellers, especialment en la canalla que ha crescut i que ha d'aprendre noves posicions.

Al marge de Barcelona, Esparreguera també ha vist castells aquest diumenge perquè la localitat del Baix Llobregat ha comptat amb el cartell habitual per Santa Eulàlia, amb els Castellers d'Esparreguera i els Castellers de Terrassa. Totes dues colles han completat castells de sis.

stats