SANITAT
Societat 19/10/2011

El director de l'ICS aposta per la "descentralització" de l'empresa i garanteix que continuarà sent pública

Joaquim Casanovas exclou l'entrada de capital privat. Detalla que els professionals han de tenir "la màxima participació" en la gestió als centres hospitalaris i d'atenció primària

Acn
2 min

LleidaEl director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Joaquim Casanovas, garanteix que l'empresa seguirà tenint caràcter públic i descarta qualsevol entrada de capital privat en la institució. Casanovas recorda que aquest és "un principi irrenunciable" per llei, i considera que l'empresa ha d'evolucionar cap a una "descentralització efectiva de la gestió" dels diferents centres, comptant amb la "màxima participació" dels professionals sanitaris. "Aquestes entitats tindrien la major autonomia possible des del punt de vista empresarial, però sempre sota el paraigua de l'ICS", ha detallat. Casanovas ha explicat que s'estudien diverses opcions i confia que els canvis afectin "de forma positiva" als pacients.

Segons el màxim responsable de la institució, l'ICS "ha d'evolucionar" perquè és una entitat que compta amb més de 40.000 treballadors. "La millor manera de fer-ho és amb una descentralització efectiva de la gestió", ha afirmat Casanovas. També ha comentat que això podria passar per la creació de petites entitats o societats públiques que tinguin "la major autonomia possible però sempre sota el paraigua de l'ICS". L'Institut Català de la Salut gestiona actualment vuit grans hospitals, 286 centres de salut i un centenar d'equipaments més.

L'objectiu de la mesura seria dotar els centres de l'ICS d'una major autonomia "perquè puguin responsabilitzar-se dels seus resultats clínics". A més, aquests canvis en la gestió haurien de comptar amb "la màxima participació" dels professionals sanitaris. "Hem de buscar fórmules perquè el professional se senti protagonista del centre de treball i sigui més que un empleat", ha afegit. Malgrat tot, Casanovas ha insistit que aquesta reorganització no suposarà un canvi en les diferents tipologies de personal existents.

Casanovas ha explicat que la Generalitat treballa amb diferents documents de treball i que la decisió es prendrà buscant el consens amb els treballadors per tal d'aconseguir el màxim benefici per a l'ICS i per als pacients. En aquest sentit, el director gerent ha remarcat que els canvis serviran "per millorar l'atenció" i ha descartat que suposin un empitjorament de la qualitat assistencial.

Casanovas també s'ha referit a les negociacions obertes entre la direcció de l'entitat i els representants sindicals del personal sanitari sobre les retallades que afecten els seus centres: "Hem de continuar negociant fins al final per intentar buscar punts d'acord. Les negociacions necessiten discreció i esperem que tot acabi bé".

stats