Societat 19/06/2019

SOS d'un ateneu per a persones amb discapacitat amenaçat per la pressió immobiliària

El Grup Caliu, de Sarrià-Sant Gervasi, obre un micromecenatge i pressiona l'Ajuntament

Sílvia Camacho
2 min
Imatge de participants del Grup Caliu a l'espai actual

BarcelonaUn ateneu per a persones amb discapacitat intel·lectual lleu, el Grup Caliu, ha obert un Verkami –plataforma de micromecenatge– per recaptar diners per garantir la continuïtat del projecte social que desenvolupa. L'entitat, situada al districte de Sarrià-Sant Gervasi, té fins al 15 de setembre per trobar un altre espai abans de ser desallotjada. En un primer moment, el propietari no va voler renovar el contracte i després els va fer una oferta que triplicava el preu que estaven pagant. Ara els demana més de 2.200 euros mensuals, una quantitat que no poden assumir. Davant d'aquesta situació i del possible tancament si no s'hi troba solució, l'entitat ha reclamat responsabilitat a l'Ajuntament de Barcelona, perquè es tracta d'un "servei públic de primer ordre".

"Estem a l’espera que s'acabi d'establir el nou govern municipal per fer una reunió", explica Rubén Sánchez, membre de la junta de l'entitat. Fa catorze dies que van publicar el projecte a la plataforma de 'crowdfunding' o micromecenatge Verkami i ja han recaptat més d'11.000 euros dels 30.000 que demanen.

L'objectiu és "aconseguir un nou local amb la solidaritat de la gent" i tenen tres opcions: llogar un nou espai, comprar-lo o trobar un lloguer social amb l'ajuda de l'Ajuntament. Aquesta última opció seria la "ideal", comenta Sánchez. Queden 26 dies per finalitzar el Verkami, però l'organització té esperança. Se senten molt "satisfets" amb la resposta de la gent: “Crec que hi arribarem”.

Per al desenvolupament adequat del projecte, l'entitat reclama un "espai de socialització", que permeti realitzar diferents activitats i que estigui situat al districte de Sarrià-Sant Gervasi perquè és on han fet "teixit comunitari" durant més de 25 anys i "han establert un vincle significatiu amb les veïnes i la resta de col·lectius del barri". "Necessitem una infraestructura i estabilitat per tirar endavant, i per això hem anat a trucar les portes de l'Ajuntament", explica Sánchez, i afegeix que les respostes del consistori han anat des de "canviar de districte" a "compartir local de lloguer amb una altra fundació" o "anar a un local que caldria reformar".

"Necessitem el suport de l'administració pública sí o sí i creiem que ja és hora que se'n responsabilitzin, perquè som un servei públic que fa 28 anys que funciona de manera autogestionada, i això ho hauria de fer l'Ajuntament perquè l'oci de les persones amb discapacitat és de primer ordre", denuncia el membre de la junta.

El Grup Caliu actualment ofereix servei a 150 persones amb discapacitat intel·lectual lleu i als seus familiars, amb la col·laboració de 45 persones. La iniciativa fa activitats culturals relacionades amb la fotografia, l'art, el teatre i la música, així com tallers de feminisme, entre més. L'entitat dona valor al fet de ser "un projecte pioner a Catalunya i Espanya a nivell metodològic i d'inclusió social", i a "trencar estereotips i estigmes". Davant la "situació d'emergència", no descarten més mobilitzacions els pròxims mesos.

stats