Societat 29/11/2017

Cop a la cúpula de la màfia georgiana a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional arresten 23 persones en una operació vinculada amb l'assassinat a trets de dos homes fa gairebé un any

Enric Borràs
2 min
Un dels detinguts avui al barri de la Sagrera de Barcelona en l'operació contra la màfia georgiana

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han executat avui un cop contundent contra la cúpula d'una organització criminal d'origen georgià de les de "més antiguitat i arrelament" a Espanya, segons un comunicat conjunt dels dos cossos policials. L'operació -en què s'han fet 23 detencions i 13 escorcolls a Barcelona, Gavà (Baix Llobregat), l'Hospitalet (Barcelonès), Mataró (Maresme), Cornellà i Madrid- ha desarticulat la branca dedicada al blanqueig d'aquesta màfia.

No és la primera vegada que la policia colpeja aquesta organització criminal. Al maig l'Audiència Nacional en va condemnar el líder, Kakhaber Xuxanaixvili, a 20 anys de presó, i ara continua pres a França, on també tenia delictes pendents. En l'operació d'avui entre els detinguts hi ha la seva esposa, que cobrava 6.000 euros al mes de l'organització, segons Europa Press. En el mateix judici on es va condemnar Xuxanaixvili també es van sentenciar 12 persones més i s'hi havia de jutjar Gera Garixvili, lloctinent del cap, però no ho va poder fer: havia mort a trets, amb un altre georgià, quatre mesos abans en un pis al barri de Roc Blanc, a Terrassa.

Dos morts a trets

L’atac va ser el 4 de gener en un pis del carrer Nàpols de la població vallesana, i precisament per això l’operació d’ahir rebia el nom de Nàpols. Segons Efe, l’organització criminal s’havia dividit i els assassinats van ser una revenja. Els Mossos van arrestar tres homes arran del crim: eren al pis del carrer Nàpols i després es van escapar pel balcó, però els van interceptar.

La sentència de Xuxanaixvili deia que, a finals del 2010, havia contractat uns sicaris per matar el dirigent d’una organització rival a Niça. Tot i que el crim no es va arribar a cometre, la fiscalia va retirar l’acusació per aquest fet perquè el jutgessin a França, on és ara. En les reunions per preparar aquest assassinat per encàrrec hi havia Garixvili, que fins i tot havia viatjat a Niça per preparar-ho tot.

Setze detinguts en una operació contra el crim organitzat a Catalunya i Madrid / CRISTINA CALDERER

Durant la investigació dels dos cossos policials, que ha durat prop de dos anys, s’han fet més de quaranta detencions de membres de grups de lladres de cases que actuaven a Catalunya. “Eren cèl·lules independents però subordinades a l’estructura ara desarticulada”, segons els Mossos. Els detinguts d’ahir s’haurien dedicat a blanquejar els diners que aconseguien els lladres. La sentència de Xuxanaixvili ja indicava que aquesta mena d’organitzacions també es dediquen al tràfic d’armes i de drogues a escala europea. A més, el vinculava amb una xarxa que alterava bandes magnètiques de targetes de crèdit per robar diners.

Entre els arrestats ahir, segons Europa Press, hi ha l’amo d’una sèrie d’empreses de paqueteria i missatgeria situades en alguns dels locals que es van escorcollar i que, segons fonts policials, podrien servir per enviar a Geòrgia material robat, bàsicament rellotges, joies i aparells. L’arrestat seria, a més, qui gestionava la caixa comuna de l’organització des d’on es pagava als familiars dels presos, com la dona de Xuxanaixvili.

stats