Dia Internacional de la Igualtat Salarial
Societat 22/02/2011

Els sindicats denuncien que les dones catalanes cobren un 26% menys que els homes

La bretxa salarial a nivell estatal és menor i ha passat del 19% el 2007 al 16% actual, segons Bibiana Aído. Les diferències de retribució augmenten amb l'edat

Thaïs Gutiérrez
2 min
Un grup de treballadors en una empresa de software

BarcelonaLes dones segueixen cobrant menys diners que els homes. Segons dades d'UGT, a Catalunya les dones cobren un 26% menys que els homes. CCOO encara va una mica més enllà i, segons un estudi del 2010, assegura que aquesta diferència quasi arriba al 30%.

UGT ha aprofitat la celebració, avui, del Dia Internacional de la Igualtat Salarial per denunciar que aquest problema segueix sent un dels principals factors de discriminació de les dones. A més, amb l'edat la bretxa salarial segueix fent-se més gran i a la franja entre els 45 i els 54 anys elles cobren un 28% menys que els homes. Segons dades de CCOO el 58% de les assalariades a Catalunya guanyen menys de 1.200 euros mensuals, davant del 40% dels assalariats. Vist d’una altra manera, el 35% dels homes assalariats tenen guanys superiors a 2.100 euros mensuals, i les dones amb aquests guanys suposen el 21,6%.

D'altra banda, UGT destaca que la discriminació salarial no és un fet exclusiu de la vida laboral. El menor salari durant els anys cotitzats es tradueix en una pensió de jubilació menor per a les dones. A Catalunya, la pensió mitjana d'un home és de 1.010 euros mensuals i la d'una dona és de 598 euros, un 59% menys. El mateix passa amb la prestació contributiva per desocupació. La quantia mitjana reconeguda a homes beneficiaris d'aquesta prestació per desocupació és de 29,84 euros al dia, i la de les dones és de 25,35 euros, el 85% de la quantia mitjana dels homes.

Xifres estatals

Segons dades que ha donat aquest matí la secretària d'Estat d'Igualtat, Bibiana Aído, la bretxa salarial a l'Estat és més baixa que la catalana i a més ha disminuït en els últims cinc anys i ha passat del 19% que hi havia el 2007 al 16% que hi ha actualment. La xifra està per sota de la mitjana de la UE, que se situa al voltant del 17%. Tot i això, Aído ha comentat que "s'ha de seguir treballant perquè aquesta xifra segueix sent massa alta".

Avui es commemora per primer cop a l'Estat el Dia Internacional de la Igualtat Salarial, una iniciativa del Parlament Europeu que té per objectiu conscienciar la població de les diferències encara existents en el camp laboral.

stats