Societat 27/05/2014

Les dones amb parella sobreviuen més al càncer de mama

Un estudi en el qual ha participat l'Hospital de la Vall d'Hebron revela la importància del factor emocional en aquesta malaltia

Efe
3 min

BarcelonaLes dones amb parella tenen més bon pronòstic i més supervivència en els casos de càncer de mama, independentment de les característiques del tumor, segons un estudi internacional en el qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron i que revela la importància del factor emocional en aquesta malaltia.

L'estudi, que es presentarà en el 50 Congrés de la Societat Americana d'Oncologia (ASCO), ha estat realitzat entre 549.589 dones amb càncer de mama en estadis de l'I al IV, entre el 1990 i el 2010, i conclou que l'estat emocional i sentimental pot influir en el pronòstic de la malaltia.

Segons ha explicat a Efe el director del programa de càncer de mama i melanoma de l'Hospital Vall d'Hebron, Javier Cortés, el treball ha comprovat que les dones amb parella, amb una mitjana d'edat de 56 anys, tenen més bon pronòstic del càncer quan es diagnostica la malaltia, al marge de si el tumor és gran o petit.

"La supervivència és un 20% més gran en pacients casades o amb parella que en les que no ho estan, i en casos de càncer metastàtic és un 7% superior. Pocs fàrmacs han demostrat un benefici tan important!", ha exclamat Cortés.

Segons l'estudi, en les dones casades o amb parella amb càncer de mama la supervivència és del 89% als 5 anys, mentre que entre les pacients no casades (en les quals s'inclouen aquelles que mai s'han casat, separades i vídues), amb una mitjana d'edat de 65 anys, la supervivència és del 82%.

A més, en el cas de les dones casades, que representen el 56,8% de la mostra, l'estudi demostra que el càncer de mama es detecta en una fase inicial i que els tumors són més petits, ha afegit l'especialista.

Els resultats de l'estudi també mostren que la millora de la supervivència entre les dones casades és més gran com més avançada està la malaltia.

Així, entre les pacients en les fases I, II, III i IV del càncer de mama s'observa una millora significativa a cap de 5 anys d'un 1%, 3%, 9% i 7%, respectivament.

Cortés també ha explicat que sembla que també podria existir una relació entre l'estat civil i l'edat en la qual es diagnostica la patologia: "En el cas de les dones sense parella el percentatge de supervivència empitjora amb el pas dels anys".

L'estudi indica que, amb independència de l'estadi i la biologia del tumor, existeix un factor emocional que influeix en el pronòstic del càncer de mama.

Segons Cortés, "aspectes psicològics, estar animat, tenir una actitud positiva, influeix en el diagnòstic del càncer de mama en particular i d'altres en general, com en el càncer colorectal, el de bufeta o els hematològics".

Les causes d'aquest factor emocional es desconeixen, però Cortés ha apuntat que possiblement "el sistema immunològic es veu afectat per l'estat d'ànim".

"No disposem de xifres, però ho veiem a les consultes: una persona amb suport familiar, amb una actitud positiva, no depressiva, millora més que una persona sola i amb actitud depressiva", ha explicat el metge, que espera que ara puguin "objectivar i explorar quines són les causes que fan que els factors emocionals o socials afectin en un millor o pitjor pronòstic del càncer de mama".

L'estudi també ha revelat que l'impacte de l'estat civil sobre el pronòstic de la malaltia sembla més gran entre les pacients d'edat avançada, en comparació de les pacients més joves.

Segons els metges, les causes són multifactorials, però podrien ser degudes a una biologia més agressiva en el cas de les dones joves i a una creixent necessitat d'un sistema de suport entre les pacients més grans.

stats