Drets socials

Drets Socials fa neteja a la llista de dependència i dona de baixa 27.200 persones

El departament diu que tenen expedients arxivats correctament, però amb tot, encara en queden 18.500 sense cap ajuda

2 min
Un grup de dones caminant per un passeig.

BarcelonaMés de 27.000 persones sortiran de la llista d'espera de la dependència amb el nou recompte que ha acabat de fer el departament de Drets Socials per eliminar-ne els expedients arxivats per diverses causes, però que, per contra, per a l'IMSERSO, organisme dependent del ministeri d'Inclusió, estan sense resoldre. Amb tot, encara en quedaran unes 18.500 sense atenció, malgrat que compleixen tots els requisits i els han atorgat una ajuda. Aquesta divergència a l'hora de comptar persones amb el grau reconegut de dependència i, per tant, amb dret a rebre un servei o prestació econòmica per a la seva cura, enfrontava les administracions catalana i espanyola, ja que la Generalitat sempre ha considerat que hi havia una "asincronia" de dades que condemnava Catalunya a situar-se a la cua de la cobertura per la llei de dependència.

Feia temps que Drets Socials havia anunciat la revisió de les dades de la dependència per "sincronitzar-les" amb les de l'Estat. En el nou recompte dels expedients s'han detectat 27.263 expedients que l'administració catalana ha acabat arxivant, ja sigui perquè no complien els requisits mínims per optar als serveis del catàleg públic, perquè la persona ha desistit (per cansament o mort, per exemple) o per la caducitat de l'expedient.

En la pàgina web de l'IMSERSO, a 30 de novembre a Catalunya hi havia 45.789 persones esperant una prestació reconeguda pels tècnics de Drets Socials, després d'haver passat la revisió del grau de discapacitat i, posteriorment de dependència i ja amb un PIA, un pla individual d'atenció, aprovat. Aquesta situació s'anomena "els llimbs de la dependència" i, segons l'Observatori de la Dependència de l'Associació de Gerents i Directors de Serveis Socials, cada setmana més de 280 catalans moren esperant que se'ls atengui amb un servei domiciliari, una plaça en una residència o una prestació econòmica per al cuidador. Si es descompten els 27.200 expedients que la Generalitat afirma que s'han arxivat correctament, encara n'hi ha 18.500 més que estan a l'espera que els assignin una ajuda a la qual tenen dret. Recentment, un informe de la Taula del Tercer Sector estimava que hi ha 19.000 persones esperant una prestació, la majoria gent gran en una llista per a una residència.

En els últims cinc anys, i amb les dades de l'IMSERSO, Drets Socials ha aconseguit reduir les persones amb dret a una prestació desateses, que han passat de 75.000 a 45.000. En paral·lel hi ha hagut un augment mitjà del 20% anual sobre els perceptors d'ajuda. Dels gairebé 203.000 catalans amb una prestació aprovada, sempre segons les dades de l'IMSERSO, uns 105.000 tenen un grau I de dependència, el més baix i que suposa una dependència moderada, lleugerament superior als 95.000 amb grau II, que són els que necessiten ajuda diària però no permanent. Pel que fa als classificats amb grau III, els grans dependents i incapaços de mantenir una vida autònoma, són 48.000, una xifra que representa el 13% sobre les resolucions de grau i que situa Catalunya com la comunitat amb menys d'aquests dependents. De fet, les famílies denuncien una rebaixa a l'hora de revisar els graus, cosa que, critiquen, deixa moltes persones sense els serveis que requereixen.

A Catalunya, la prestació més atorgada a una persona dependent és la partida econòmica per al cuidador familiar (45% de les ajudes), seguida de lluny de la plaça a la residència (15%, unes 38.000 persones) i l'ajuda econòmica per a costejar-ne una plaça (10%).

stats