I a les dues seran les tres: arriba l'horari d'estiu

La decisió sobre abolir el canvi d'hora encara s'està debatent

ARA
2 min
Un home canviant l'hora d'un rellotge a Alemanya.

BarcelonaAvui és aquell dia de l'any en què el rellotge ens roba una hora de son: a les dues de la matinada saltarem directament a les tres per donar la benvinguda al nou horari d'estiu. El canvi d'hora es fa just una setmana després de l'entrada oficial a la primavera amb l'objectiu d'aprofitar millor les hores de llum del dia i, de retruc, estalviar energia. És, però, una pràctica en debat que podria tenir les hores comptades. De fet, la decisió sobre abolir-la o no s'hauria de prendre ja aquest 2021 però, esclar, la pandèmia ho ha alterat tot. De moment, els experts no s'han posat d'acord.

El 2018 es va fer una consulta ciutadana a la Unió Europea en què van participar 4,6 milions de ciutadans. Un 80% van votar a favor d'abolir el canvi d'hora que es fa dues vegades a l'any. Amb aquests resultats, el Parlament Europeu va aprovar el 2019 abolir aquest canvi de cara al 2021 i va instar tots els governs estatals a decidir amb quin horari es volien quedar.

Les tres opcions que es preveien són les següents: mantenir-se tot l'any en horari d'estiu, mantenir-se tot l'any en horari d'hivern o mantenir l'hora solar, que en el cas dels països de l'Europa occidental (Espanya, Bèlgica, els Països Baixos, França i Luxemburg) correspon a l'horari del meridià de Greenwich. Espanya, però, encara no ha pres cap decisió. I, per això, avui a les dues seran les tres, com passa de manera harmonitzada a Europa des del 1974 cada cop que toca fer el pas a l'horari d'estiu.

El de l'any passat va ser, però, un canvi d'hora singular, en ple confinament domiciliari. Una situació que els experts remarcaven que podia fer més complicada l'adaptació del cos al nou horari. La situació de tancament ja havia s'havia carregat moltes rutines i els canvis en el rellotge eren un element més de distorsió.

stats