Es dupliquen els universitaris que cursen després cicles de grau superior de formació professional

Dietètica, educació infantil, i administració i finances són els més demanats

Molts dels estudiants que cursen un grau superior de formació professional (FP) després fan el salt a la universitat, però també n'hi ha que fan el camí a la inversa. De fet, el nombre de titulats universitaris que posteriorment es matriculen en cicles formatius de grau superior de formació professional  gairebé s'ha duplicat en dos anys a Catalunya, segons dades facilitades a Europa Press pel Consell Català de Formació Professional. Han passat de 377 en el curs 2014/15 a 710 l'any passat i a 751 aquest curs. 

Es tracta d'un "fenomen emergent" i d'una "estratègia", segons el president del Consell Català de Formació Professional, Jordi Ficapal, davant les grans dificultats per trobar feina després d'estudiar a la universitat i, en canvi, veure que la FP és una "gran opció" en termes d'ocupació. És el cas del Carles Palau. Va estudiar educació primària a la Universitat de Barcelona i va decidir fer un grau superior mentre buscava feina i, així, ampliar els estudis en educació física, la seva especialitat. Va apuntar-se al grau superior d'animació d'activitats físiques i esportives que imparteixen a l'Institut Milà i Fontanals d'Igualada. "Vaig trobar feina abans gràcies a la FP que a la carrera", assegura. Poc després d'acabar el cicle superior va començar a treballar en una associació. 

Així, els cicles formatius de grau superior que han rebut aquest curs més nombre de graduats universitaris són els de dietètica, amb un 17,71% (133 inscrits) del total;  educació infantil, amb el 14,11% (106);  administració i finances, amb el 12,92% (97); higiene bucodental, amb l'11,32% (85), i desenvolupament d'aplicacions multiplataforma, amb el 8,26% (62). Aquests cinc cicles formatius de grau superior s'han repetit durant els últims quatre cursos entre els més sol·licitats pels graduats universitaris. 

Sembla que aquest pas de la universitat a la formació professional, molt freqüent en altres països d'Europa, ha vingut per quedar-se. El president del Consell Català assegura que aquesta tendència seguirà creixent tot i l'inici de la recuperació econòmica. "Crec que no s'aturarà", explica, perquè la combinació entre un grau universitari i un cicle de grau superior de FP proporciona un perfil professional "molt potent i de llarg recorregut". 

Més continguts de