Societat 10/10/2014

Mato, sobre l'estat de la infectada per Ebola: "El que puc dir és el que sabem pels mitjans de comunicació"

El govern espanyol i les comunitats autònomes fan pinya davant la crisi sanitària i envien un missatge "unànime" de "coordinació i tranquil·litat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Ana Mato amb els consellers autonòmics al ministeri de Sanitat. EFE

MadridEl ministeri de Sanitat i les consellers autonòmics han volgut mostrar aquest dijous una imatge d'unitat i coordinació enfront la crisi sanitària. Després d'una reunió d'emergència del consell interterritorial a Madrid que ha durat dues hores i mitja, Ana Mato ha sortit acompanyada de tots els consellers en roda de premsa per enviar un missatge "unànime" de "tranquil·litat per a tota la societat". En aquest sentit, la secretària General de Consum, Pilar Farjas, ha llegit una declaració institucional en què s'ha traslladat el suport de totes les institucions al personal sanitari.

Mato s'ha vist obligada a respondre per primer cop en roda de premsa als periodistes després de la criticada intervenció de dilluns, que va durar només 20 minuts –dimecres va respondre als passadissos del Congrés–. Preguntada per l'estat de salut de Teresa Romero, la primera infectada per Ebola fora de l'Àfrica, ha respost: "Tot el que puc dir és el que sabem a través dels mitjans de comunicació". La seva declaració ha sorprès els mitjans. Repreguntada, Mato ha replicat: "Jo no sóc qui ha de donar l'estat de la situació de la pacient, han de ser els metges i no el ministeri de Sanitat. No valorarem la situació de la pacient".

Reconeixement dels professionals

Però la primera intenció tant dels consellers com de Mato ha estat reconèixer la tasca de tot el personal sanitari en un moment de gran malestar i desconfiança. "Volem transmetre el nostre agraïment a uns professionals que voluntàriament i amb gran generositat van decidir col·laborar i atendre els dos espanyols amb Ebola", ha dit la ministra, que ha enviat també un missatge de suport i de reconeixement "a tots els professionals sanitaris que treballen per preservar la salut de tots els ciutadans".

Declaració institucional

Fent pinya davant dels mitjans, tots els consellers han volgut transmetre que, "amb les dades a la mà, Espanya presenta un risc molt baix d'absència de riscos epidemiològics" en relació amb l'Ebola" i han fet una crida a la "màxima responsabilitat" d'institucions, mitjans de comunicació i societat civil en generar "per evitar situacions que poguessin generar una alarma injustificada".

Revisió dels protocols

Totes les comunitats autònomes han acordat revisar a l'alça els protocols sanitaris. Però Mato ha insistit només en dos punts de reforç que ja s'havien mencionat fins ara: baixar dels 38,6 graus centígrads als 37,7 el llindar de temperatura per pensar que un pacient pot patir Ebola; i fer un seguiment més estricte dels contactes de l'infectat pel virus.

El consell interterritorial també ha acordat "traslladar a la UE la consideració d'incorporar experts al Comitè de Seguretat Sanitària per a les tasques de coordinació en el terreny on es localitzen els focus de la malaltia i abordar les reformes estructurals necessàries en aquests països".

Declaracions del conseller de Sanitat madrileny

Sobre les declaracions del conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, la ministra s'ha limitat a dir que no en vol fer cap valoració perquè "ell mateix ha dit que les seves declaracions havien estat desafortunades".

stats