Educació
Societat Educació 25/10/2022

Extraescolars artístiques gratis en 15 barris de Barcelona: "És una oportunitat per als nostres alumnes"

L'Ajuntament amplia el projecte 'Caixa d'eines' perquè arribi a 2.300 infants

Pol Mestres Bosch
2 min
Escola Concepció Arenal de Barcelona

BarcelonaEn molts barris de Barcelona hi ha grans dificultats perquè els infants puguin participar en activitats culturals i científiques fora de l'horari escolar. Per revertir aquestes desigualtats, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2017 el programa Caixa d'eines, que permet, entre altres coses, oferir extraescolars gratuïtes a les zones més vulnerables de la ciutat. Ara el consistori ha anunciat que amplia aquesta iniciativa a 15 barris i 51 centres educatius, amb l'objectiu que més de 2.300 infants se'n puguin beneficiar.

L'Escola Concepció Arenal, al costat del barri de la Mina, és una de les que participa en el programa del consistori, que compta amb un pressupost de 400.000 euros. La directora del centre escolar, Begonya Parés, lamenta, en declaracions a l'ARA, que "fora de les aules, sempre hi ha hagut molt poca oferta d'activitats culturals" a la zona, i considera que "és una gran oportunitat" perquè els alumnes provin activitats com la música, les arts escèniques, l'audiovisual i la plàstica, i fins i tot la robòtica. Els tallers, reglats per l'Ajuntament, van començar el 3 d'octubre i es faran fins a finals de maig.

Blanca Segarra imparteix el taller d'audiovisual i plàstica. Algunes de les activitats que han fet són autoretrats per treballar la identitat o un dibuix del mapa del barri, que els ha servit per treballar els drets socials. "Volem aconseguir que els alumnes s'interessin per temes artístics que abans no tractaven i crear cohesió social", explica Segarra.

Barreres econòmiques

Segons dades de l'Ajuntament, un 70% d'activitats extraescolars que s'ofereixen a Barcelona són esportives. "La falta d'oportunitats en l'accés a l'educació cultural i científica ve donada en molts casos per barreres econòmiques", assegura Laura López, membre de la cooperativa +Educació, que participa en el projecte. El Maikel, que té 9 anys i va a l'Escola Concepció Arenal, està molt content de poder fer arts escèniques. No havia fet mai extraescolars: abans, diu, anava al parc a jugar a futbol, i ara explica que gaudeix del temps extra a l'escola amb els seus amics.

El programa Caixa d'eines també ofereix des del curs 2017-2018 pràctiques artístiques, com dansa o teatre, dins l'horari lectiu. La tècnica de mediació del pla de barris Ione Hermosa diu que en cap cas el programa té la intenció de substituir les hores de les matèries escolars amb aquestes activitats, si no que es vol treballar les assignatures a través de les disciplines artístiques. A l'escola Concepció Arenal els tallers els imparteixen els artistes de La Central del Circ, un espai de formació i creació destinat als professionals del circ ubicat al Fòrum. L'Ajuntament diu que amb aquest conjunt de pràctiques es vol afavorir les aliances entre els centres culturals i educatius, així com que aquests últims esdevingui referents culturals del seu territori.

stats