Catalunya ja té els menjadors escolars més cars de l'Estat

A Espanya hi ha un milió d'infants que no poden accedir al menjador escolar per motius econòmics, segons un informe d'Educació

2 min
Un menjador escolar

BarcelonaAquest curs el preu del menjador escolar ha pujat per segon any consecutiu a Catalunya. Un increment que, segons alerta l'ONG Educo, farà que aquest curs 2023-2024 Catalunya sigui la comunitat autònoma amb el menjador més car de l'Estat. Fins fa poc qui liderava aquest rànquing eren les Illes Balears, però el canvi de tendència a totes dues comunitats ha capgirat la situació. A les Balears el preu del menjador escolar ha passat dels 6,50 euros diaris el curs 2020-2021, als 6,26 euros el curs 2023-2024, una evolució que ha estat contrària a la que s'ha viscut a les escoles catalanes, on a partir del 2020 el preu per quedar-se a dinar a l'escola va començar a pujar (cosa que no havia passat des de l'any 2013). El resultat és que en el curs que comença aquest dimecres el menjador escolar s'enfilarà fins als  6,91 euros (37 cèntims més al dia que el curs passat i 58 cèntims més que el curs 2021-2022).

L'ONG critica que aquesta pujada del preu farà que algunes famílies hagin de pagar fins a 1.209,25 euros anuals per cada infant que es queda a dinar a l'escola. També alerten que a Catalunya la majoria de les beques menjador només cobreixen el 70% del cost del dinar, i moltes famílies no poden assumir el 30% restant. Segons els càlculs que Educo ha presentat en el seu últim informe, les famílies que reben aquesta beca continuen havent de dedicar-hi 362 euros per fill cada any, un import que pot suposar el 8% de la renda anual d'una família en risc de pobresa.

Per denunciar aquesta situació, i el fet que a tot l'Estat hi ha un milió d'infants que no poden accedir al menjador escolar per motius de vulnerabilitat econòmica, l'ONG ha organitzat un acte de protesta aquest dimarts al matí instal·lant un plat gegant a la plaça Universitat de Barcelona.

Catalunya, l'única que fa servir el llindar de pobresa

Més enllà de les crítiques pel preu del menjador, l'ONG posa en relleu que Catalunya és l'única comunitat autònoma que fa servir el llindar de pobresa de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) com a referència per establir els barems de les beques menjador. L'organització insisteix a dir que aquesta és la dada que s'hauria de fer servir com a referència, ja que s'actualitza cada any amb un càlcul contrastat i és la que es fa servir a tota la Unió Europea.

També valoren positivament el fet que a Catalunya el nombre de beques menjador que es donen no depenguin del pressupost, sinó que es donen tantes partides com siguin necessàries perquè tots els infants que compleixen amb els requisits establerts rebin la beca menjador. Per contra, denuncien que a Espanya hi ha set comunitats que no compleixen amb aquesta pràctica. A l'Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Castella i Lleó, el País Valencià, Múrcia i Ceuta i Melilla que una família rebi una beca menjador no depèn de la seva situació sinó dels diners que s'han pressupostat per a aquesta partida i del nombre de famílies que també necessiten rebre aquest ajut econòmic.

stats