Clam per no acatar la sentència del 25% de les classes en castellà

El Govern, els mestres i les entitats culturals qualifiquen la resolució d'"atac" a l'escola i la llengua

Ara
4 min
Alumnes en una escola durant la pandèmia

BarcelonaClam comú de la Generalitat, els sindicats i associacions de professors i les entitats culturals contra la sentència que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de classes en castellà. "El català no es toca i l'escola catalana tampoc", ha afirmat aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, poc després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi declarat ferma la resolució que qüestiona el model d'escola catalana i d'immersió lingüística. Aragonès ha exigit que s’acabin els “atacs a la llengua, a l'ensenyament i al país sencer", així com la politització de l’educació, i ha assegurat que el Govern no permetrà que “es posi en risc la cohesió social”.

“La sentència ens indigna i demanarem no acatar-la i protegir la llengua catalana en els nostres centres educatius”, ha reblat Iolanda Segura, portaveu d’USTEC-STEs, el sindicat majoritari de mestres a l'escola pública, que també ha subratllat que no hi ha “cap llei” o directriu educativa que estipuli que s’hagi de fer un 25% de castellà a les aules. “Aquest percentatge l’han decidit uns jutges que no tenen competència en matèria educativa”, ha denunciat en declaracions a TV3. Segura també ha instat el Govern a convocar una cimera d'urgència per "acordar una estratègia i fer força unitària" i ha criticat que hagi "faltat valentia" per protegir el català a les aules.

El sindicat Intersindical-CSC també ha denunciat que la sentència –que inscriu en un marc de reiterada ingerència judicial– respon a "interessos i criteris ideològics i no pas pedagògics, que són els que haurien de guiar la tasca educativa". "Demanem al conseller d’Educació i a la Generalitat que no cedeixin a les pressions i que no només no apliquin aquesta sentència que liquidaria l’educació en català, sinó que reforcin encara més el model lingüístic", reivindiquen en un comunicat. En aquest sentit, exigeixen al Govern que apliquin la normativa catalana per garantir que la llengua vehicular de l’educació sigui el català.

També la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, ha lamentat que s’estigui centrant el debat educatiu, pedagògic i lingüístic en percentatges quan l’objectiu hauria de ser que els alumnes acabessin l’escolarització coneixent les dues llengües oficials. “L'escola a Catalunya és una escola en català i jo crec que ens hem de mantenir en aquest esperit, perquè la llei ens empara, tant l’estatal com la catalana”, ha defensat en una entrevista a TV3. A més, ha assegurat que el català està en retrocés a l'escola. Segons dades del departament d'Educació, menys de la meitat dels professors utilitzen habitualment el català per dirigir-se a tota la classe i l'ús del català entre els alumnes ha caigut en picat: ha passat del 68% al 21% en 15 anys.

També Òmnium Cultural ha fet una crida a "defensar el model d'escola catalana" i ha demanat que "s'ignori la sentència". L'encara president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha dit que no es pot acatar una sentència que “ataca l'escola, la llengua i la convivència”. “Protegim els mestres i blindem un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país”, ha piulat. I des de la CUP també han reclamat que no s’apliqui la sentència "en defensa d'una escola catalana per a tots i totes, contra ningú". “Pel bé comú i compartit de la llengua catalana. Per la inclusió i la cohesió. Defensem les nostres escoles”, ha piulat el diputat Carles Riera. 

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) també s'han posicionat en contra de la resolució. La seva presidenta, Belén Tascón, ha denunciat que la sentència és "una extralimitació del TSJC" que "no té cabuda en l'actual marc jurídic". "L'execució hauria de demanar-la la part interessada, que és el ministeri d'Educació", ha lamentat en declaracions a Efe. Com a representant de més de 500.000 famílies, Tascón ha assegurat que tot i que a la federació "hi ha pluralitat" d'opinions al respecte, "l'aclaparadora majoria" defensa el model d'educació amb el català com a llengua vehicular.

Entitats antiimmersió: "El cronòmetre s'ha engegat"

PPC, Cs i Vox han advertit al president de la Generalitat i al conseller d'Educació, Josep González Cambray, que els denunciaran si no "obeeixen" la sentència del 25% en un termini de deu dies. La diputada del PPC Lorena Roldán no ha dubtat a dir que "es plantarà cara" i Carlos Carrizosa, el president de Ciutadans al Parlament, ha assegurat que "la imposició lingüística té els dies comptats". També el president de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga ha recordat que "es presentaran tantes denúncies com calguin" fins que s'acabi el model d'immersió.

En l'entorn educatiu també hi ha partidaris d'aquest canvi. La federació de famílies AMPA Total, promoguda per Hablamos Español i Convivència Cívica Catalana, han considerat que la sentència "és una molt bona notícia" perquè "posarà fi a la immersió lingüística". Alhora, les 14 entitats antiimmersió que formen Escuela de Todos - Escola de Tothom, una organització nascuda el desembre passat per tramitar les peticions de les famílies que volen que el 25% de l'escolarització dels seus fills sigui en castellà, han celebrat la resolució judicial. "El cronòmetre s'ha engegat", afirmen. Segons Societat Civil Catalana, la Generalitat ha de complir immediatament la sentència. "En democràcia no hi ha res ni ningú per sobre de les lleis. D'una altra manera, caldrà aplicar un 155 educatiu a Catalunya", han amenaçat.

Ara bé, les entitats també diuen que temen que el Govern presenti un recurs per "dilatar" el procés. L'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) encapçala l'ofensiva i la seva presidenta, Ana Losada, ha avisat que si la Generalitat no comença a aplicar el contingut de la sentència i el govern espanyol "no l'obliga a fer-ho", interposaran una demanda col·lectiva per aconseguir que s'apliqui. "Comptem amb el suport de 300 famílies", ha afegit.

stats