El Consell Escolar reclama a Educació ajornar un any els canvis al calendari

La comunitat educativa pacta una esmena que denuncia la "manca de diàleg i debat" amb Cambray

2 min
La manifestació del primer dia de vaga educativa, a Barcelona

BarcelonaEl Consell Escolar de Catalunya ha tornat a demanar, ara de manera oficial, que l'avançament del curs escolar s'ajorni un any. Després que els representants de la comunitat educativa ho plantegessin ara fa un mes davant del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una reunió extraordinària per demanar-li explicacions per l'anunci sense previ avís, ara el màxim òrgan consultiu en temes d'educació ha aprovat un dictamen que reclama per escrit la moratòria d'aquesta mesura. El document ha inclòs una esmena pactada entre tots els membres del Consell Escolar que no formen part de l'administració, és a dir, sindicats, entitats de docents o associacions de municipis, de famílies i d'estudiants, entre d'altres, que denuncia la "manca de previsió, diagnosi prèvia, diàleg i debat" de la mesura i avisa que anunciar una mesura d'aquest abast sense debatre-la abans "pot generar un perillós precedent".

Tot i que l'informe no és vinculant i el departament no té l'obligació de complir-lo, evidencia el profund malestar de la comunitat educativa amb Cambray. Precisament els canvis al calendari escolar van ser el detonant de la vaga –"la gota que ha fet vessar el got", van dir els sindicats– i, de fet, l'esmena que s'ha aprovat sosté que la moratòria d'un any "és la millor solució per posar pau a una comunitat educativa sorpresa i irritada per les formes de la conselleria i el que en el fons signifiquen en democràcia". El text defensa que donant un any de marge es podran debatre i planificar millor qüestions com la memòria econòmica (el Govern ha dit que pagarà els 12 milions d'euros que costa), les activitats a la tarda, la implicació dels municipis, el paper del transport i el menjador escolar...

En el fons, el Consell Escolar ha votat força dividit sobre el calendari i, en una nota de premsa, l'organisme ha conclòs que "no s’ha assolit el consens general necessari ni a favor ni en contra del projecte d’ordre de calendari". El text general s'ha aprovat per 24 vots a favor, 18 en contra i 3 abstencions, però s'ha fet una segona votació sobre l'esmena que planteja la moratòria d'un any i també s'ha aprovat, en aquest cas per un ajustat resultat (19 vots a favor, 17 en contra i 8 abstencions). Com que no hi ha consens, el president del Consell, Jesús Viñas, ha dit que traslladarà els resultats de les votacions perquè el departament "ho valori". En nom de les entitats que han proposat l'esmena, Jordi de Carreras ha reclamat que la conselleria "respecti l'opinió del Consell".

Però res indica que Cambray hagi de cedir a les peticions de la comunitat educativa. El conseller s'ha negat reiteradament a fer-se enrere dels canvis anunciats (el curs començarà el 5 de setembre i durant el primer mes es farà jornada intensiva) al·legant que ningú posa en dubte el fons de la mesura –precisament el Consell Escolar s'ha mostrat partidari altres vegades d'escurçar les vacances d'estiu– i que hi ha temps per aplicar-la. De tot plegat se'n parlarà aquest dimarts a la reunió que els sindicats tindran amb els responsables d'Educació a la conselleria de Treball per abordar les vagues convocades per als dies 29 i 30 de setembre. Les organitzacions sindicals, però, hi arriben revolucionades, després que molts centres educatius ja estiguin informant als claustres que els cinc primers dies de juliol hauran d'estar al centre per preparar el curs següent.

stats