Societat Educació 10/05/2023

Educació acceptarà la proposta dels sindicats perquè els professors no treballin al juliol

USTEC assegura que el departament s'avindrà al canvi, que pot deixar només tres dies per preparar el curs al setembre

2 min
Les aules de secundària tenen dèficit de professors.

BarcelonaEra una reivindicació que durant els últims mesos havia estat sobre la taula en cada negociació entre la mesa sindical i Educació i, finalment, els sindicats han aconseguit que la seva demanda sigui una realitat: al mes de juliol no hauran d'anar presencialment a l'escola o a l'institut.

Tal com ha avançat La Vanguardia i han confirmat membres de l'USTEC preguntats per l'ARA quan han conegut la informació, aquest dijous la conselleria que lidera Josep Gonzàlez-Cambray acceptarà la proposta dels sindicats d'establir una moratòria d'un any a la decisió que els va obligar per primer cop el juliol passat a anar als centres a treballar. La mesura, implantada a desgrat dels sindicats, es justificava pel fet que amb l'avançament de l'inici de curs al setembre calia guanyar dies per preparar el curs. En canvi, els representants dels docents criticaven que això feia impossible que els professors fessin formacions durant el juliol.

D'aquesta manera, segons apunten fonts sindicals, el calendari laboral del professorat es tornarà a acabar el 30 de juny i el juliol es reservarà perquè els docents es formin (i, per tant, no tindran l'obligació d'anar a treballar al centre, exceptuant casos concrets). Fonts d'Educació, però, declinen pronunciar-se sobre els possibles canvis i asseguren a l'ARA que volen respectar els tempos i esperar a la trobada de demà. Insisteixen que "qualsevol qüestió relativa a l’organització dels centres o d'aspectes laborals ha de passar primer per la junta de direccions i per la mesa sindical".

Ara caldrà veure quina és la proposta concreta que el departament posa sobre la taula aquest dijous i quines conseqüències té de cara a l'organització de la planificació del curs que ve. Si finalment els docents no treballen al mes de juliol, només hi hauria tres dies per preparar el curs al setembre, ja que el dia 1 és divendres i el curs comença el dimecres 6 de setembre.

Cal recordar que l'avançament del curs ha arribat per quedar-se. Fa poques setmanes Educació va fixar que a partir d'ara les classes sempre començaran el quart dia laborable de setembre, evitant d'aquesta manera les polèmiques i la incertesa que cada curs hi havia sobre quin dia concret començarien les classes al setembre.

Juny i juliol d'oposicions

El previsible canvi del calendari laboral dels docents arriba en un moment d'alta tensió entre el professorat i el departament per les condicions en què s'estan estabilitzant places de professors a la pública. Després que 15.000 docents amb més de tres anys d'experiència es quedessin sense plaça en el concurs de mèrits del mes de març (amb una normativa que va marcar Madrid i no el departament d'Educació), ara molts docents encaren la recta final per preparar les oposicions del cos de mestres i professors que tindran lloc el 30 de juny. Una situació que molts professionals asseguren que els està provocant angoixa.

Les proves dels docents seran només un dia abans que les oposicions dels funcionaris que el Govern ha decidit repetir a causa de l'allau d'incidències que es van registrar en la convocatòria original del 29 i 30 d'abril. La repetició de les proves es farà l'1 i el 8 de juliol.

stats