Educació aclareix que no és obligatori fer un test d'antígens quan hi ha un contagi a l'aula

La conselleria admet "incoherències" en el protocol i afirma que "no s'està patint" per cobrir les baixes laborals per covid

4 min
El pati d'una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu.

Santa Coloma de GramenetEls alumnes d'infantil i primària que siguin contacte estret d'un company contagiat per covid no s'han de fer obligatòriament un test d'antígens i poden anar amb normalitat a classe, sempre que no tinguin símptomes i els positius a l'aula siguin menys de cinc. Aquest era un dels principals dubtes que tenien tant els centres com les famílies davant del nou protocol covid escolar. Aquesta nova estratègia, que s'ha començat a aplicar quan els infants de menys de 12 anys s'han començat a vacunar, canvia radicalment el que es feia fins ara: de les PCR obligatòries i les quarantenes de 10 dies s'ha passat a poder anar a classe sense cap mena de prova prèvia.

Educació ha assegurat que continuarà fent tests d’antígens als alumnes (a través dels CAP als de menys de 5 anys i a la resta mitjançant les farmàcies) per dotar-los "d'una capa més de protecció" mentre l'evolució epidemiològica ho permeti, però fer-se la prova o tenir un negatiu no és una condició necessària (tot i que sí recomanable) per anar a l’escola "perquè el risc és baix i s'ha de garantir la màxima presencialitat". "Aquesta estratègia no forma part d'un estudi de contactes per detectar positius, perquè això no té sentit amb una transmissió tan elevada. Per això és tan important la col·laboració de les famílies, perquè els infants que sí que tinguin símptomes es quedin en casa, hagin tingut un contacte o no", ha resumit la responsable de programes de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso.

Sobre les queixes d'algunes famílies per la saturació a les farmàcies i la demora a l'hora de poder accedir a la prova, Asso ha admès que s'han produït "incidències" però ha demanat paciència i ha reivindicat que Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha engegat aquest pla. També ha dit que perquè les farmàcies puguin fer la prova de manera gratuïta han de rebre una autorització del sistema, que només arriba quan els positius a l'aula es registren, i aquest tràmit pot trigar un mínim de dues hores.

Pel que fa a les quarantenes a les etapes d'infantil i primària, que només s'hauran de fer si es detecten cinc o més contagis en el període d'una setmana dins del grup o quan la xifra de positius sigui equivalent a un 20% dels alumnes de l'aula, en queden al marge els alumnes que hagin passat el covid en els últims tres mesos i els que portin la pauta completa. De moment, però, només un terç dels nens de 5 a 11 anys estan vacunats, i amb una dosi.

Doble protocol per als infants

Des d'Educació han volgut posar en valor “l’esforç” dels centres educatius per mantenir-se oberts i amb presencialitat i per adaptar-se a un canvi de protocol que té "incoherències", ja que els infants estan sotmesos a unes directrius de Salut Pública concretes dins l'escola, mentre que a casa o a les extraescolars es regeixen pels mateixos criteris que la resta de la població. Per exemple, els menors no s'han d'aïllar si són contacte d'un a quatre companys positius de classe, però sí que ho han de fer si algú de la família és positiu. 

"Aquest protocol no és idea nostra. Fins ara els protocols que s’aplicaven a l’escola anaven alineats amb el protocol general, però en aquesta ocasió apareix un nou document i un acord exclusiu per als centres des del ministeri de Sanitat, i els hem hagut de conjugar", ha admès Asso, que confia que els desajustos quedin solucionats aviat. Des del departament asseguren que s'està buscant la manera perquè "els infants tinguin les mateixes normes que la resta de la població i per fer coherent el seu dia a dia", però de moment ha de prevaldre el protocol d'àmbit estatal.

Una gestió de baixes "històrica"

El retorn presencial enmig d'una sisena onada desbocada ha provocat una allau de baixes laborals als centres educatius. La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha qualificat d'"històrica" la gestió que està fent el departament. Aquest dijous hi ha 7.183 professionals (professors, personal d'administració i serveis) positius i aïllats, segons les dades governamentals, i en els últims quatre dies la conselleria ha fet 4.375 nomenaments de substituts, un 147% més que l’any anterior. Però segons la secretària, en aquests moments "no s'està patint" pel reclutament en l'àmbit públic i concertat malgrat el volum "immens" de baixes actual, perquè hi ha 8.000 mestres i 14.000 professors de secundària apuntats a la llista i s'espera una "alta rotació" de substituts, que tornarien a estar disponibles a les llistes ràpidament, una vegada el professor titular es reincorpori.

Ara bé, des d'aquest dijous Educació ha obert les inscripcions a les borses de docents interins per poder comptar amb més professionals els pròxims dies. Amb aquesta mesura "s'espera reclutar més persones, que tindran l'oportunitat, si s'hi apunten, de tenir un primer contacte laboral" amb la docència, ha dit Gomà. Sobre el trencament d'especialitats –per exemple, que un professor de biologia faci matemàtiques–, del qual es queixen els centres, la secretària ha puntualitzat que la prioritat de cobrir baixes de curta durada com les del covid és "tenir prou mans per reorganitzar els grups", més enllà de si es poden posar al capdavant especialistes en cada matèria.

Només tres dies després que comencés el segon trimestre, aquest dijous s’ha celebrat una reunió telemàtica entre la conselleria d'Educació i les direccions dels centres públics i concertats del país per "aclarir" els dubtes que hagi pogut generar el nou protocol de gestió de casos de covid. En les últimes 24 hores, Educació ha declarat dos grups escolars confinats dels 72.000 que hi ha, un més que ahir, i 53.401 persones en quarantena, 16.231 més. D'aquestes, 46.205 són alumnes, i Gomà ha admès que és una xifra molt elevada tenint en compte que s'han limitat molt les indicacions de les quarantenes. "Ara podríem començar a veure casos que es produeixen dins les aules, però tots els que hem vist fins ara han passat a la comunitat", ha conclòs Asso.

stats