Educació distribuirà ventiladors entre les escoles on fa més calor

L'anunci arriba després de les queixes de famílies i docents perquè s'han superat els 30 ºC a les aules de diversos municipis

L.V.
3 min
Un termòmetre dins de l'escola Auró

BarcelonaLes escoles i instituts tindran ventiladors per suportar la calor que està fent aquests dies d'inici de curs. Després de les queixes de famílies i docents, el departament d'Educació ha decidit enviar aparells "als centres on s'ha detectat una exposició a temperatures més altes", que es començaran a distribuir entre aquest dijous a la tarda i aquest divendres, tot i que el departament no confirma quants aparells ha comprat. Els ventiladors encara podrien ser necessaris uns dies més, perquè les restes de l'huracà Danielle tornaran a disparar la calor i la xafogor els pròxims dies a Catalunya. Aquests dies s'han superat els 30 ºC dins les aules en diverses localitats.

De cara a la primavera que ve, Educació ha anunciat que demanarà als centres "amb més dificultat de calor" que s'incloguin a les obres de reparació, adequació i millora (RAM) abans de l'estiu per poder fer "adequacions urgents i compatibles amb l'activitat lectiva", perquè el curs no haurà acabat, i així poder instal·lar tendals als patis o persianes per mitigar la calor. I de cara a llarg termini, es farà un estudi en profunditat de les necessitats de cada centre, que s'ha encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya, segons va anunciar en la roda de premsa d'inici de curs el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que va explicar que s'està preparant un pla d'emergència climàtica per "adaptar progressivament els centres" al context d'emergència climàtica, però no va concretar en què consistiran les "mesures correctores". El que no sembla plausible és que s'hi instal·lin aparells d'aire condicionat, perquè el departament creu que no són "sostenibles energèticament". En les noves instruccions als centres per fer front a les onades de calor, el departament exclou l'opció de suspendre les classes els dies d'altes temperatures com havien demanat alguns centres i es proposa abaixar les persianes, mantenir la ventilació creuada, evitar l'activitat física a les hores centrals del dia i hidratar-se.

Les famílies havien demanat "mesures urgents"

El repartiment de ventiladors arriba el mateix dia que desenes d'Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Barcelona i algunes direccions de centres han adreçat un manifest al Consorci d’Educació de Barcelona en què reclamen “mesures urgents” a les aules i també als patis per reduir la calor, i un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles de la ciutat: denuncien que la comunitat educativa “pateix situacions constants de risc per a la seva seguretat i salut”, i afirmen que “en alguns centres també s’han produït lipotímies o cops de calor” a causa de les temperatures extremes. El Consorci ja té detectades una quarantena d’escoles i instituts on a finals del curs passat s’havien superat els 30 ºC, molt per sobre de la normativa, que situa la temperatura de confort en un màxim de 27 ºC. Arran d’això es va activar una actuació prioritària a 15 centres educatius per analitzar les mancances tècniques i aplicar mesures per pal·liar la calor. El pla de xoc prioritza la ventilació creuada natural i, si amb això no n'hi ha prou, es valora la instal·lació de ventiladors. L’aire condicionat es reserva per a casos excepcionals. En aquest inici de curs també s'han superat els 30 ºC en centres com l’Institut Maria Espinalt, al Poblenou; l’Escola Arenal, de Llevant, o l’Escola Auró, a l’Eixample. Aquest centre va denunciar dimarts a les xarxes que s'havien superat els 40 ºC a les classes.

Tot plegat havia comportat que les famílies s'organitzessin per comprar ventiladors per als seus fills. Això havia passat a l'Escola de la Concepció de Barcelona, on es va arribar a 34 ºC i on les famílies de P4 van decidir portar-hi ventiladors perquè "la calor era insuportable", segons van dir les famílies a Betevé. Després s'hi van afegir altres classes. A l'Escola Pau Romeva, a les Corts, l'AFA s'ha gastat 10.000 euros en 72 ventiladors que ara estan guardats en un soterrani perquè no els han donat permís per instal·lar-los.

stats