Educació estudiarà un possible canvi en la data d'inici de curs

El Consell Escolar demana que comenci el 9 de setembre, tres dies més tard

2 min
Un grup de nens s'abracen a les portes de l'Escola Espai 3 de Sant Joan Despí

BarcelonaEl Consell Escolar de Catalunya (CEC) ha demanat a la consellera d'Educació, Anna Simó, que faci un pas enrere en l'avançament de l'inici de curs, un dels aspectes que ha generat més tensió aquesta legislatura en l'àmbit educatiu. En una reunió aquest dijous, els membres de l'òrgan que compta amb representants de tot l'àmbit educatiu, des de direccions d'escoles i instituts fins a sindicats i famílies, van proposar a Simó que sempre hi hagi cinc dies de preparació durant el mes de setembre abans no comenci el curs.

Amb aquest càlcul, la petició del Consell Escolar és que el curs 2024-2025 comenci el 9 de setembre, tres dies més tard que el calendari actual. Fonts del consell asseguren que aquest marge "seria el mínim òptim per poder preparar el curs" i plantegen que sigui una norma que quedi sempre fixada així, independentment de la data en què caiguin els festius i els caps de setmana del mes de setembre.

Les mateixes fonts expliquen que la data d'inici de curs sempre se sol aprovar el mes de maig, però que enguany el Consell Escolar va començar a debatre la qüestió des del mes de gener i va demanar poder parlar-ne amb la consellera "com més aviat millor" per no trobar-se que, quan els arribés la informació, ja no hi hagués marge per fer cap canvi.

Simó demana opinions

Fonts d'Educació asseguren que, després de reunir-se amb els sindicats i amb el Consell Escolar per escoltar la seva opinió sobre la data de l'inici de curs –entre més temes–, la consellera Simó va demanar "tenir retorn d’aquí a una setmana per recollir els diferents punts de vista i poder prendre una decisió final amb el màxim consens possible". Aquesta cerca de consens, sumat al fet que la conselleria es mostra oberta a tornar a encetar el meló del calendari, fa pensar que, amb molta probabilitat, l'inici de curs podria fixar-se pel 9 de setembre. En aquest sentit, des del CEC ja s'està elaborant un informe sobre l'avançament de l'inici de curs. Tot i això, fonts del Consell Escolar expliquen que Simó va tornar a descartar l'opció de començar el curs després de la Diada de l'Onze de Setembre. Si la consellera decideix fer cas a la petició del Consell Escolar tornaria a canviar els criteris d'inici de curs només un any després que el seu antecessor, Josep Gonzàlez Cambray, establís que el curs escolar sempre començaria el quart dia laborable de setembre. Un càlcul que va fixar, precisament, per evitar que cada curs hi hagués polèmica al voltant del dia en què es començarien les classes.

Des d'USTEC, el sindicat educatiu majoritari, són més contundents que el Consell Escolar. La portaveu, Iolanda Segura, insisteix que s'hauria de començar més tard el curs: "Cinc dies de preparació són insuficients, però entenem que millor això que res", ha assegurat. També ha reiterat que des del sindicat encara consideren que no s'hauria d'haver tocat l'inici de curs i que s'hauria d'haver mantingut que les classes comencessin després de l'11 de setembre. Segura també ha recordat que aquest ha estat un dels principals motius de les moltes jornades de vaga que s'han organitzat durant aquesta legislatura i ha criticat que, en el seu moment, la decisió es prengués "unilateralment i sense tenir en compte la part social".

stats