Educació

Les escoles de les Balears hauran d'aplicar la lliure elecció de llengua fins als vuit anys a partir del curs vinent

Educació implantarà un pla pilot per als centres que vulguin posar en marxa aquesta mesura més enllà de la primera infància

3 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera

PalmaEl conseller d'Educació de les Illes Balears, Antoni Vera, ha explicat que, a partir del curs que ve, els pares podran triar la llengua de les matèries troncals no lingüístiques de la primera infància (fins als vuit anys) "als centres on sigui possible". Això obre la porta a segregar els alumnes segons l'idioma que triïn. Així mateix, també s'iniciarà un pla pilot, "al qual els centres de tots els nivells es podran acollir de manera voluntària". Vera ha explicat que els que no ho facin continuaran amb el model lingüístic vigent.

"En un primer moment, es permetrà que els pares puguin triar la llengua de les assignatures no lingüístiques a la primera infància, i s'estendrà a la resta d'etapes educatives al llarg de la legislatura –ha assenyalat Vera–. Vull deixar clar que no es trencaran els consensos lingüístics de la llei de normalització lingüística, ni s'incomplirà la llei d'educació de les Illes Balears. El decret de mínims també es mantindrà, perquè en cap cas hi haurà menys del 50% de les assignatures en català".

Els centres que s’acullin al pla, ha dit el conseller, "rebran la dotació humana, econòmica i material necessària. Una vegada acabat el pla pilot, l’Institut per a l’Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu n'avaluarà el funcionament". Cal recordar que aquest divendres la presidenta, Margalida Prohens, i el conseller Vera havien convocat la comunitat educativa i organitzacions del sector al Consolat de Mar per presentar-los la proposta. Ara bé, quan ja eren davant la seu del Govern, les entitats han plantat l'executiu: "El camí s'ha trencat. Estem decebuts", han dit. Vera ha lamentat aquesta situació, però, tot i això, manté que el contingut de l'acord es desplegarà a partir del diàleg amb la comunitat educativa.

Per exigència de Vox

L'explicació de com s'implantarà la lliure elecció de llengua s'ha donat després que el PP i Vox hagin arribat aquest divendres a un acord per a l'aplicació de la mesura, una exigència de l'extrema dreta per aprovar el sostre de despesa. I tot, després que la segona trobada del PP i Vox aquest dijous per intentar desencallar el sostre de despesa acabés amb bones sensacions per part del Govern Balear per, almenys, haver tornat a encarrilar les negociacions. El Govern ha sol·licitat aquest mateix divendres dur el sostre de despesa no financera a votació.

El portaveu de l'executiu, Antoni Costa, ha assegurat després de la reunió del consell de govern que són a temps que els pressupostos puguin entrar en vigor l'1 de gener. El vicepresident ha considerat l'acord "equilibrat". "La voluntarietat, per a nosaltres, és molt rellevant", ha insistit. També ha assegurat que la conselleria d'Educació desenvoluparà l'acord "consensuant-lo amb la comunitat educativa", encara que les entitats havien plantat Vera aquest mateix divendres, descontentes amb el pacte amb l'extrema dreta. "No han volgut ni saber quins eren els plantejaments", ha lamentat el portaveu de l'executiu, que ha insistit que "els acords els fan els representants dels ciutadans al Parlament": "A les meses corresponents es fan les negociacions que pertoquin per implantar-los".

Després de dues setmanes de negociacions, aquesta ha estat la fórmula que les dues parts han trobat per arribar a un acord. Partien de punts de vista oposats: el Govern considerava que les exigències de Vox –que reclamava l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles a totes les etapes educatives i en quatre anys– eren inassolibles, mentre que Vox no estava disposat a renunciar a aquesta qüestió, nuclear per al seu electorat.

En el ple de dimarts, es van veure els primers indicis d'un desgel en les relacions entre l'extrema dreta i els conservadors. Vox va convalidar el decret d'habitatge del Govern i va evitar plantejar preguntes sobre la lliure elecció de llengua durant la sessió de control a l'executiu, a diferència d'ocasions anteriors. Per al PP, aprovar els primers pressupostos des que va arribar al poder és clau per poder aplicar el seu programa de govern. És per això que Vox ho ha arriscat tot –fins i tot a costa d'una crisi interna– per arrancar el compromís de l'executiu de tirar endavant la lliure elecció de llengua a les escoles, encara que és una mesura d'aplicació difícil.

stats