Societat Educació 17/02/2022

L'Escola Projecte de l'avinguda Tibidabo passarà a ser pública

El centre, que està a ple rendiment, permetrà oferir 340 noves places

3 min
El conseller Josep Gonzàlez-Cambray a l'Escola Projecte

BarcelonaL'Escola Projecte, actualment concertada, passarà a formar part de la xarxa pública a partir del curs vinent, segons ha anunciat aquest dijous el conseller d'Educació i president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray. Des que el departament d'Educació va aprovar, el maig del 2019, el decret que permetia als centres concertats passar a formar part de la xarxa pública ja han fet el pas sis centres només a la ciutat de Barcelona: el Col·legi Immaculada Concepció (ara Institut Escola Eixample), quatre centres de la Fundació Escola Vicenciana (les antigues escoles Marillac, Sagrada Família, Labouré i Sagrat Cor, que ara són els instituts escola Sicília, Londres, Elisabets i l'Escola Aldana, per aquest ordre) i l’Escola Sant Vicenç de Paül, que estava tancada i va reobrir com l'Institut Escola Arts. A la llista s'hi suma ara l'Escola Projecte, amb 340 places, i que és un cas especialment singular perquè és la primera escola que fa la transició a la zona alta de Barcelona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que és el que té menys centres públics de tota la ciutat. També és diferent de la resta perquè, fins ara, els centres que havien fet la transició eren escoles que "passaven alguna dificultat" i trucaven a la porta de l'administració pública per falta d'alumnes i, per tant, de recursos. Segons ha destacat el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, aquest cas "no és així" perquè es tracta "d'una escola en plena potència". Martí ha pronosticat que "és molt possible que la notícia d’avui faci que aquesta llista s’estengui".

Cambray ha explicat que des que es va aprovar el decret moltes escoles han demanat fer la transició però per integrar-se a la xarxa pública cal complir uns requisits: "Donar resposta a necessitats d'escolarització, que els edificis compleixin les condicions i que les dues parts estiguin de mutu acord". La segona condició és la que ha frenat més propostes, segons Cambray, ja que molts centres tenen edificis en molt mal estat o amb instal·lacions que no compleixen els requisits mínims. En el cas de l'Escola Projecte, que passarà a dir-se Institut Escola Projecte, caldrà invertir 634.000 euros en reformes que es pagaran a parts iguals entre el departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona.

Martí també ha destacat "el prestigi de l’escola pública" que ha provocat que els pares i mares la tinguin ja com a primera opció i ha assegurat que "ha començat una revolució educativa com la de les escoles modernes vinculades a la República".

Aquesta escola va obrir les portes l'any 1980 a l'avinguda Tibidabo amb voluntat de servei públic i amb la intenció d'integrar els nens afectats per hemofília amb nens i nenes sense cap tipus de malformació.

Durant la roda de premsa, també han explicat que el curs vinent entrarà en funcionament l'Institut Escola Molí, a partir de la fusió de l'Escola Prosperitat i l'Institut Galileo Galilei. El curs vinent ja oferirà places a infantil, primària, secundària i batxillerat.

Deu dies per demostrar que no segreguen

El conseller també s'ha referit, a preguntes dels periodistes, a les sis escoles de l'Opus Dei que ja han informat que deixaran de separar els nens i les nenes per poder seguir rebent diners de la Generalitat. Cambray ha dit que "ara mateix no tenen concert" i ha explicat que el departament els ha fet un seguit de requeriments per saber com han notificat el canvi a les famílies i quin és el nou projecte educatiu que donarà aquesta nova perspectiva de gènere. "Tenen deu dies per donar-hi resposta i aportar les proves", ha dit Cambray.

Sense quarantenes la setmana vinent

Cambray ha afirmat també que a partir de la setmana vinent els alumnes ja no hauran de fer quarantenes quan es detecti algun cas positiu a l'aula. "L'alumnat positiu i amb símptomes es quedarà a casa i la resta podran anar a l'escola", ha dit. L'altre gran canvi que els nens i nenes esperen amb candeletes, el de les mascaretes, haurà d'esperar. El conseller ha dit que els nens hauran de seguir portant mascaretes a l'interior dels centres però ha garantit que les trauran "al més aviat possible". De fet, ha assegurat que el primer lloc tancat on ja no caldrà portar mascaretes serà a les escoles i ha avançat que es començarà pels alumnes més petits per anar pujant. Tot i així, aquest canvi tan esperat necessita encara l'autorització del departament de Salut.

stats