Societat 11/01/2019

Una escola religiosa tancada per falta d’alumnes reobrirà com a pública

Educació preveu absorbir més centres concertats com el Sant Vicenç de Paül

Laia Vicens
3 min
Un centre concertat de Sants és el primer en reconvertir-se en un institut escola públic el curs que ve

BarcelonaEn la primera entrevista com a conseller que concedia a un diari, Josep Bargalló va apuntar a l’ARA el juny de l’any passat que hi havia “la possibilitat de fer públiques algunes escoles concertades de Barcelona”. Aquella opció es va concretar ahir amb l’anunci del primer acord entre l’administració i un centre concertat perquè aquest passi a formar part de la xarxa d’escoles públiques el curs que ve. Es tracta de l’Escola Sant Vicenç de Paül de Barcelona, que va tancar a finals del curs passat per falta d’alumnes, i que a partir del curs vinent reobrirà les portes per acollir dues línies de P3 (una de nova i una segona que procedirà de l’actual Escola Miquel Bleach) i dues línies de 1r d’ESO (ara són a l’Institut Joan Coromines). En total, doncs, 25 places noves de P3, que persegueixen un triple objectiu: ampliar l’oferta d’escola pública al barri d’Hostafrancs, al districte de Sants-Montjuïc, donar sortida a una escola concertada que havia tancat i potenciar el model d’institut escola.

Segons van explicar en roda de premsa, l’Escola Sant Vicenç de Paül anirà acollint de manera progressiva els cursos d’infantil, primària i ESO, des del curs que ve i fins al curs 2022-2023, mentre que l’Institut Joan Coromines, a partir de l’any que ve, no oferirà primer d’ESO i anirà tancant cursos any rere any. Així, el 2023, tots els alumnes que estaran al nou institut escola es traslladaran de manera definitiva a l’actual edifici Joan Coromines. La intenció aleshores és que a l’edifici Sant Vicenç de Paül s’hi obrin places públiques d’educació postobligatòria, com batxillerat o, sobretot, formació professional. “L’operació permetrà crear més places de FP al barri”, va garantir el gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep González Cambray.

Es trauran els símbols religiosos

S’invertiran 400.000 euros per adequar l’equipament. Tant Cambray com la regidora de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, van assegurar que es faran “les adaptacions necessàries” al centre per esborrar els símbols religiosos que ara hi ha a l’escola, que serà laica i s’integrarà a la xarxa d’escoles públiques de la ciutat amb el nom que triï la comunitat educativa del centre. Així, la propietat de l’edifici, en mans de l’orde religiosa de les Filles de la Caritat, es limitarà a llogar l’equipament a l’administració per un termini de nou anys -cinc d’entrada més quatre prorrogables-, però no intervindrà en el dia a dia ni en el projecte pedagògic de l’escola, que dirigirà un equip docent nou. “Estem contentes que després de 140 anys al barri puguem seguir estant al servei de l’educació”, va dir la germana Maria Teresa Brull. La congregació seguirà vivint a l’edifici annex a l’escola.

El primer acord d’aquest tipus és només un lloguer de l’edifici (ara en desús) i no implica reconvertir una escola concertada en funcionament. Però això pot ser un primer pas important per al departament, que vol estendre la fórmula d’absorbir centres concertats per fer front a la demanda d’escola pública, en clar auge arreu del país. “Nosaltres hi estem interessats i hi ha escoles interessades també”, va dir Cambray, que es va limitar a dir que el departament i el Consorci treballen “per fer possible” altres acords. Existeix el Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública Catalana (CEPEPC), format per una vuitantena de centres privats creats a les acaballes del franquisme a l’entorn de l’associació Rosa Sensat que impulsaven l’ús del català i metodologies pedagògiques renovadores i que van integrar-se a la xarxa d’escoles públiques als 80.

Es recupera l’ús educatiu

L’Escola Sant Vicenç de Paül farà de conillet d’Índies. En els últims tres anys, s’havien tancat aules davant la caiguda de la demanda, fins al punt que el curs passat només hi havia una seixantena d’alumnes repartits en quatre aules. En acabar el curs, va tancar portes i l’escola es va convertir durant l’agost en un centre d’acollida de menors estrangers no acompanyats, que es va veure “desbordat”, segons va explicar la DGAIA. Ara el Sant Vicenç de Paül recuperarà l’ús educatiu, aquest cop sent públic.

En la línia de potenciar els instituts escola, el departament d'Educació també ha anunciat aquest dijous que convertirà l'Escola El Martinet i Els Pinetons de Ripollet en instituts escola, com feia temps que reclamaven les famílies dels dos centres. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una visita als centres. "Aquest tipus de propostes només es poden fer amb una mirada global", ha dit Bargalló, que ha agraït a l'Ajuntament i els serveis territorials d'Ensenyament "la planificació conjunta del sistema educatiu públic" de la ciutat.

stats