Nova sentència pel 25% en castellà: ara en un institut de Vila-seca

El TSJC estima el recurs d'una família de l'Institut Ramon Barbat de la població del Tarragonès

3 min
Una classe d'una escola sense alumnes, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaExactament el mateix dia que el Govern ha aprovat una resolució en defensa de la immersió lingüística i ha anunciat que donarà "protecció jurídica" als docents i equips directius que defensin el català davant dels "atacs il·legítims" de persones o entitats contra el model d'escola catalana, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet pública una nova sentència que obliga un centre educatiu a impartir el 25% de les classes d'un curs en castellà perquè així ho ha demanat una família. En concret, es tracta de l'Institut Ramon Barbat i Miracle, de Vila-seca (Tarragonès): els magistrats consideren que un alumne que el 2019-20 feia 2n d'ESO té dret, juntament amb els seus companys de classe, a rebre un ensenyament "que inclogui el castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable", la qual el tribunal fixa en un 25% de les hores lectives. Segons fonts del departament d'Educació, l'institut no ha de canviar res del que feia fins ara: d'una banda, perquè ja estava complint amb unes mesures cautelars decretades per la justícia i, de l'altra, perquè com que la sentència no es ferma el Govern la recorrerà.

La sentència estima parcialment el recurs de la família, que d'entrada havia demanat que el nen rebés l'ensenyament en una "proporció equivalent" en castellà i català i que els rètols de l'institut fossin també en els dos idiomes, dues peticions que els jutges no accepten. La resta de peticions de la família sí que són ben rebudes pels jutges. Així, el tribunal retreu que el projecte lingüístic aprovat el 2018 no contemplava rebre en castellà cap matèria no lingüística, i que el que es va aprovar el 2020 tampoc "contempla cap previsió respecte a la llengua castellana com a llengua vehicular i d'aprenentatge, sense establir percentatges". "El català és la llengua d'ús habitual i, encara que es contemplen la llengua anglesa i alemanya, no existeix previsió d'utilització del castellà", diuen els jutges, que consideren que "és evident" que el projecte lingüístic "no respecta" el percentatge mínim establert del 25% de castellà ni tampoc que aquest percentatge s'apliqui en àrees, matèries o assignatures no lingüístiques curriculars de caràcter troncal". És per això que el TSJC obliga a "adequar" el projecte lingüístic perquè reflecteixi l'ús vehicular de les dues llengües. 

A la web de l'institut es pot consultar el projecte lingüístic del centre vigent, en el qual la direcció explica que s'han plantejat la "necessitat d'incrementar l'ús del català en relacions de situació informal" perquè han constatat que un percentatge "molt baix" d'alumnes el fan servir quan parlen amb els docents i un percentatge "gairebé inexistent" el fan servir per relacionar-se amb els seus companys. 

Arribaran més sentències iguals

La família en qüestió va recórrer el document a la justícia assessorada per l'entitat Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), que ja ha celebrat la decisió judicial a través de les xarxes i ha assegurat que el TSJC ha declarat "il·legal" el projecte lingüístic del Barbat, malgrat que a la sentència els jutges no l'anul·len, sinó que només insten el centre a "adequar-lo" per complir amb la resolució judicial.

L'AEB és una de les organitzacions que impulsen la campanya Escuela de Todos - Escola de Tothom per canalitzar i tramitar les peticions de les famílies que vulguin que el 25% de l'escolarització dels seus fills sigui en castellà o que optin per denunciar i judicialitzar la situació del model educatiu català.

De fet, des de l'entitat avisen que en els pròxims mesos sortiran publicades més sentències en aquest sentit. Les primeres sentències que tomben projectes lingüístics sencers van arribar el març del 2021, i l'entitat antiimmersió va avisar que tenien una "transcendència històrica" perquè obliguen a canviar "tots els projectes lingüístics dels centres educatius públics de Catalunya, que en un 95% dels casos estableixen que només el català és la llengua vehicular d'ensenyament". Fa un temps la mateixa entitat va assegurar que cap escola pública de Catalunya fa el 25% de les classes en castellà, a partir d'un estudi que va dur a terme després d'aconseguir que la mateixa Generalitat demanés als centres que enviessin el seu projecte lingüístic a aquesta entitat antiimmersió.

stats