Educació
Societat Educació 01/11/2022

Sense ordinadors ni internet al nou institut de FP de Barcelona

El professorat de l'Institut de Logística denuncia que hi ha alumnes que han de fer exàmens amb el mòbil a causa de les mancances al centre

4 min
World Trade Center de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 12 de setembre, l’Institut de Logística de Barcelona va estrenar-se com el primer centre de formació professional especialitzat en logística a Barcelona per donar resposta a la demanda de perfils professionals del sector, com especialistes en comerç internacional, transport i ciberseguretat. L'obertura d'aquest nou institut es va anunciar a la primavera en una roda de premsa amb els màxims representants de la conselleria d'Educació, l'Ajuntament i el Port. Liderat pel Consorci d'Educació i l'Autoritat Portuària, està ubicat provisionalment al World Trade Center i té espai per a 345 alumnes. Però dos mesos després d'obrir les portes, el nou institut de FP no té ni els ordinadors ni els panells digitals previstos, segons denuncien fonts del professorat. "Hi ha alumnes que, sense capacitat per comprar-se un ordinador personal, han hagut de fer exàmens amb el mòbil", afirmen les mateixes fonts, que prefereixen mantenir l'anonimat.

Malgrat que el departament d'Educació va anunciar fa dos anys que repartiria 300.000 ordinadors portàtils a tots els alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i FP dels centres públics –una xifra que ara s'elevarà als 440.000 per arribar també als de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d'ESO–, quan els estudiants de l'Institut de Logística es van matricular el centre ja els va avisar que encara no haurien arribat els ordinadors a l'inici de curs. Però el problema és que l’espera s’està allargant massa i molts alumnes en situació vulnerable van començar el curs pensant que seria cosa de dues setmanes i, en canvi, segueixen igual quasi dos mesos després. L'única manera que tenen aquests alumnes de seguir les classes és a través del mòbil o la tauleta. Als alumnes no se'ls va informar que tampoc hi hauria les pissarres digitals quan comencés el curs, segons relaten des del professorat. Precisament la setmana passada el departament d'Educació va anunciar que invertirà 200 milions d'euros dels fons europeus en digitalitzar els centres amb pantalles, entre altres equipaments, però aquesta inversió arribarà a les escoles de primària i els instituts d'ESO, però no de FP. La queixa de l'Institut de Logística arriba només uns dies després que diversos alumnes d'informàtica de FP denunciessin al Consorci que no estan seguint el curs en condicions perquè no tenen prou professors a l'Escola del Treball.

A banda de no tenir ordinadors, també hi ha problemes de connectivitat, perquè la xarxa wifi de l'escola només es pot connectar als ordinadors, i no als mòbils. De fet, les classes van començar al setembre sense tenir garantida la connexió, tal com reconeix la direcció del centre en un correu enviat a la plantilla i al qual ha tingut accés l'ARA, davant de les reiterades queixes del professorat: "Les previsions de desplegament i la data que ens van facilitar eren de gener, va costar molta dedicació poder avançar-ho i hem d'estar molt contents de tenir wifi". Les mateixes fonts afirmen que la connexió wifi no va arribar fins a mitjans d'octubre i que "falla constantment".

"Presumim de coses que no tenim"

Durant el primer mes i mig de curs sense connexió, els alumnes s'han connectat a internet amb les seves dades mòbils o bé amb les que els mateixos docents compartien amb les persones que no en tenien. Una situació similar s'ha repetit amb els ordinadors: alguns professors han portat ordinadors seus per deixar-los als alumnes que no en tenen. En el cas dels estudiants d'informàtica, els ordinadors personals tampoc són cap solució perquè, segons explica un dels docents, no s'hi poden instal·lar els programes ni les eines necessàries per poder fer les pràctiques.

Tot plegat ha generat una gran frustració tant en els alumnes com en els docents. "Dos mesos de curs és molt de temps i sabem que aquests nois i noies no podran recuperar la matèria. No estan rebent la formació que haurien de rebre", lamenten des del professorat. Hi ha docents que critiquen que mentre passa tot això, el centre es presenta de portes enfora com un institut de nova generació. "Presumim de coses que no tenim", asseguren. Precisament, la setmana passada l'Institut de Logística va ser objecte d'una de les ponències al 8è congrés FPEmpresa, celebrat a Sant Sebastià i organitzat per l'Associació de Centres de Formació Professional.

Al correu enviat a tota la plantilla, la direcció explica que l'administració encara no els ha dit "la data exacta d'instal·lació" de les dotacions informàtiques destinades a les aules. Es tracta de 170 portàtils, 60 ordinadors de taula, 2 impressores, 5 ordinadors de taula per a serveis, 9 pantalles i una fotocopiadora. També es reconeix que s'està al cas de "les situacions de vulnerabilitat" i que tracten de fer-hi front "de la millor manera possible", però afegeix que "el centre no compta amb una partida pressupostària per poder comprar ordinadors d'emergència per a alumnat vulnerable" i recorda que "els ordinadors són dotació de centre per a aula" i que "en cap cas hi ha dotació d'ordinadors per alumnat d'ensenyaments postobligatoris prevista". El director també afirma que han aconseguit "un avançament de 80 ordinadors portàtils", però no explica quan arribaran.

Fonts del Consorci d'Educació de Barcelona manifesten a l'ARA que la demora de l'arribada dels ordinadors és deguda a "un problema general en la distribució a escala mundial" i que "per això hi ha hagut aquesta situació a l'Institut de Logística en l'aula d'informàtica". Sobre la data d'arribada dels ordinadors, asseguren que "durant els pròxims dies" arribarà el material, probablement aquesta setmana, ja que s'estan acabant de preparar els dispositius per a l'ús educatiu. Les mateixes fonts no concreten si arribaran els 170 ordinadors previstos o només els 80 que s'han pogut comprar abans, i tampoc hi ha data encara sobre quan arribaran les pissarres, les impressores i la fotocopiadora.

stats