Polèmica per la gestió de les activitats de lleure durant les tardes del setembre vinent

Educació ha anunciat a les famílies que deixa en mans de les direccions la contractació d'empreses

Júlia Claramunt Pi
2 min
Un pati d'una escola de Barcelona.

BarcelonaEls canvis al calendari escolar previstos per al curs que ve continuen causant polèmica. Ara per la gestió de les tardes de setembre, ja que durant tot el mes, els centres (públics, concertats i privats) hauran de fer jornada intensiva a infantil i primària, és a dir, fer classes només fins a l'hora de dinar. Després hi haurà menjador fins a les 15.30 h i una hora d'activitats gratuïtes per a les famílies. En una reunió mantinguda el passat dijous amb les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), el departament d'Educació va anunciar que cedirien les activitats de lleure de les tardes a empreses privades, que seran contractades directament per les direccions dels centres. "Aquesta modificació de l'horari escolar no només té un impacte negatiu pedagògicament, sinó que a més fomenta la privatització de l'educació", lamenten des d'AFFAC. A més, critiquen que el departament va afirmar que les AFA són entitats amb un "funcionament irregular" per tal de justificar el traspàs, unes paraules que la conselleria nega haver dit.

Segons fonts d'Educació consultades per l'ARA, aquesta és "la manera més senzilla" de gestionar el temps no lectiu durant la jornada intensiva, ja que "no tots els centres tenen AFA i per dotar de finançament les AFA s’hauria hagut de fer una convocatòria de subvencions, que no permet sufragar de forma efectiva i precisa el finançament de la totalitat de les activitats". Les direccions dels centres públics decidiran quines empreses contracten, però seran les mateixes que estiguin desenvolupant el temps del migdia als centres. "Amb aquesta gestió facilitem i prioritzem que allò que ja s'està fent als centres continuï fent-se igual, perquè coneixen l’alumnat, són els mateixos monitors, coneixen els espais...", argumenten des de la conselleria. En el cas de les activitats de setembre, el departament pagarà a les empreses un import fix en funció de l'alumnat matriculat al centre i no de l'alumnat que participi en les activitats.

En els centres privats concertats, en canvi, tot i que també són entitats privades com les AFA, Educació sí que oferirà subvencions perquè puguin gestionar les activitats de lleure durant el mes de setembre. En aquest sentit, els centres privats concertats tenen permès fer activitats lectives en aquest horari, mentre que els centres públics només podran dur a terme activitats extraescolars.

Per a AFFAC, aquest és un exemple més de la "reiterada manca de respecte per part de la conselleria actual cap a les famílies i els seus representants", que també ha acusat Educació d'una actitud de "constant menyspreu i engany". En canvi, la conselleria ha lamentat la "manipulació" d'una reunió de treball i diu que tenia la voluntat d'entendre's amb AFFAC. L'entitat ha fet una crida a les famílies de l'escola pública a participar en la manifestació unitària que la comunitat educativa ha convocat per dissabte, 14 de maig.

stats