La rebel·lió dels rectors i els estudiants deixa la nova llei d'universitats penjant d'un fil

La CRUE expressa "frustració" i critica que el text proposat "no és prou innovador"

L.V.
2 min
Alumnes a la Universitat Autonoma de Barcelona UAB a les classes de Bellaterra

BarcelonaLa futura llei d'universitats que promou el ministre Manuel Castells penja d'un fil. Ha topat amb el ferm rebuig dels estudiants, que dijous van sortir al carrer a manifestar-se i van convocar aturades acadèmiques, i també de la conferència de rectors espanyols, la CRUE, que han plantat el ministre i s'han negat a emetre un informe preceptiu per aprovar-la. Segons els rectors, la LOSU no es pot aprovar perquè encara no en tenen el document definitiu. Malgrat l'enorme desacord, tota la comunitat universitària és conscient que cal una nova normativa adaptada a les necessitats actuals dels centres, atès que la que hi ha vigent és una reforma del 2007 d'una llei aprovada el 2001.

Els rectors van escenificar l'oposició total al projecte de Castells a través d'una única intervenció del president de la conferència i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos, durant la reunió del consell d'universitats, presidit per Castells, que només tenia un únic punt del dia: el debat i l'informe de l'avantprojecte de la LOSU. Villamandos va expressar la "frustració" dels rectors davant un text suposadament reformador que, va dir, esperaven "amb optimisme i il·lusió", però que "no és prou innovador per al nivell de transformació socioeconòmica que requereix Espanya". És per això que van anunciar que posposaven l'elaboració de l'informe a la reunió següent, en què esperen tenir un text concloent.

L'ARA s'ha anat fent ressò les últimes setmanes de la revolta dels rectors catalans i del Govern contra la nova llei, perquè consideren que hiperregula el sector i l'encotilla i no respecta la singularitat del sistema català. Segons va dir Villamandos, cal una "bona llei" redactada "des de la confiança", i no pas una nova normativa com la que s'ha proposat, que "no aborda amb decisió" la necessitat de "més autonomia i més finançament" per internacionalitzar, modernitzar i fer més competitius els centres universitaris. Com ja van fer els rectors catalans, el president de la CRUE també retreu a Castells "l'excessiva reglamentació" de la LOSU, que obvia la realitat d'un sistema universitari heterogeni i que necessita flexibilitat. Finalment, també li demanen un pla de finançament concret que incrementi la despesa pública en universitats i recerca. "Fer el contrari seria injust i absurd", segons Villamandos.

Les paraules contundents del president de la CRUE, que ha de representar interessos molt diversos –universitats de totes les comunitats autònomes, tant públiques com privades– són importants perquè normalment són discretes i perquè la relació del ministre amb els rectors ha sigut força bona durant els dos anys de legislatura.

Al seu torn, els estudiants també rebutgen la LOSU perquè entenen que redueix la seva representació als òrgans de decisió dels campus. De fet, durant les manifestacions d'aquesta setmana en unes quantes ciutats espanyoles, les primeres que es convoquen contra el ministre Castells, els universitaris han exhibit grans pancartes en què es podia llegir: "En defensa de la universitat que ens mereixem", "Per una universitat pública, democràtica i de qualitat", "Per la universitat que volem" i "No a la LOSU, no a la LCU", segons Efe. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha convocat una nova vaga el 16 de desembre contra les reformes universitàries.

stats