Universitats

Una relació sexual entre alumne i professor a la UB serà "mala praxi"

La universitat modifica el codi ètic, un canvi que arriba després de la polèmica per uns missatges sexuals entre una estudiant i un vicerector

2 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaLa polèmica a la Universitat de Barcelona (UB) pels presumptes missatges sexuals que l'ara exvicerector Jordi Matas hauria enviat a una alumna fa vuit anys sembla que ha propiciat canvis interns a la universitat. Després que Matas renunciés al càrrec per "preservar la institució" i poder "endegar sense limitacions institucionals les accions legals que creu oportunes per defensar la seva honorabilitat", aquesta setmana la UB ha modificat el seu codi ètic per evitar que es repeteixin episodis similars.

El consell de govern de la UB ha decidit incorporar al codi ètic que les relacions sexoafectives entre el personal docent i investigador (PDI) i l’alumnat es considerin "mala praxi professional". Amb la modificació, es considerarà que aquest tipus de relacions "en tots els casos" són "clarament asimètriques, amb un evident component de superioritat" per part del PDI sobre els estudiants. D'aquesta manera, s'estableix que les relacions entre professors i estudiants són contràries al codi ètic de la UB per tal d'evitar "situacions d’abús i/o de conflicte d’interès en el procés d’avaluació i supervisió".

Segons expliquen en un comunicat, la modificació que va proposar la direcció de la Unitat d’Igualtat de la UB "pretén vetllar per la integritat de la interacció professorat-alumnat i prevenir i reparar amb la diligència deguda possibles situacions de violència masclista, assetjament sexual o altres supòsits". Tot i això, des de la universitat confirmen que el document només recull "recomanacions i principis" que han de tenir en compte els membres de la UB, per tant, no s'estableix que incomplir-los tingui conseqüències concretes.

Carta de 100 professors

Tot i que des de la UB en cap moment s'ha relacionat la modificació del codi ètic amb el cas del vicerector Matas, i fonts de la universitat asseguren que s'hi està treballant des del 2023, el canvi arriba després que, arran del seu cas, més d'un centenar de docents de la universitat fessin arribar una carta al rector en què exigien el cessament de Matas i demanaven que s’obrís una investigació independent sobre els fets. En aquest document, els docents també instaven el rectorat a fer una revisió integral dels procediments d’avaluació de casos d’assetjament a la institució.

stats