Societat Educació 02/06/2023

Selectivitat 2023: guia completa sobre les PAU a Catalunya

T'expliquem el funcionament, el calendari i l'horari de les PAU 2023

4 min
Alumnes fent la selectivitat, en una imatge d’arxiu. Els canvis a la prova d’aquest any han generat la indignació de professors i estudiants.

BarcelonaLes proves d'accés a la universitat (PAU) són el pas obligatori que han de fer tots els alumnes de batxillerat que vulguin cursar un grau universitari. També s'hi poden presentar els estudiants que hagin fet un grau superior de formació professional (FP) i vulguin apujar la seva nota per accedir als estudis universitaris. Aquest any la selectivitat es farà els dies 7, 8 i 9 de juny, i, per als que s'examinin al setembre, les proves tindran lloc els dies 5, 6 i 7 d'aquell mes. T'expliquem tot el que necessites saber en aquesta guia completa sobre les PAU a Catalunya.

Calendari i horari de les PAU 2023

La selectivitat comença el 7 de juny. El primer dia al matí es faran els exàmens de llengua castellana i literatura i de llengua estrangera (anglès o francès). A la tarda s'examinaran els estudiants que hagin escollit les optatives d'anàlisi musical, ciències de la terra i medi ambient, cultura audiovisual, física i geografia. Dijous dia 8 al matí serà el torn d'història, dibuix artístic, llatí i matemàtiques. A partir de les 15 h es faran les proves de dibuix tècnic, història de l'art, història de la filosofia, literatura castellana i química.

L'últim dia de les PAU al matí, el divendres 9 de juny, els alumnes s'examinaran de llengua catalana i literatura, electrotècnia, fonaments de les arts, grec i matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda es faran els exàmens de biologia, disseny, economia de l'empresa, literatura catalana i tecnologia industrial.

Horaris PAU 2023

Exàmens d’anys anteriors per temes

La millor manera per preparar les proves d'accés a la universitat és fent els exàmens de convocatòries passades. L'estructura i els continguts de les proves de la selectivitat acostumen a ser molt semblants d'un any per l'altre; per tant, els estudiants poden fer-se una idea acurada sobre a què se sotmetran els pròxims dies 7, 8 i 9 de juny.  Per fer-ho, el millor és posar-se a prova utilitzant els PDFs d'exàmens de convocatòries d'anys anteriors i mirar de respondre totes les preguntes en menys d'una hora i mitja (que és el temps que es dona el dia de les PAU).

Com funcionen les PAU?

La selectivitat es divideix en dues fases, la general i l'específica. La primera està formada per les matèries comunes de les quals tots els alumnes de batxillerat s'han d'examinar:

  • Llengua catalana i literatura
  • Llengua castellana i literatura
  • Llengua estrangera (a triar entre alemany, anglès, francès i italià)
  • Història

També han d'escollir una matèria comuna per examinar-se entre:

  • Llatí
  • Matemàtiques
  • Matemàtiques aplicades a les ciències socials
  • Fonaments de les arts

La fase específica és més extensa i també hi poden participar els alumnes que provenen de formació professional de manera voluntària per apujar fins a 4 punts la seva nota final. En aquesta fase l'estudiant es pot examinar d’un màxim de tres matèries d’entre les següents:

  • Anàlisi musical, biologia, ciències de la terra i del medi ambient, cultura audiovisual, dibuix artístic, dibuix tècnic, disseny, economia d’empresa, electrotècnia, física, fonaments de les arts, geografia, grec, història de l’art, història de la filosofia, literatura castellana, literatura catalana, llatí, matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, química i tecnologia industrial.

A més, també es pot escollir entre les matèries comunes sempre que no hagin estat triades a la fase general.

Tot sobre les notes de tall

Les notes de tall serveixen per decidir com s'adjudiquen les places de tots els graus de cadascuna de les universitats catalanes. Per fer-ho es comença adjudicant la plaça a l'estudiant que té la nota més alta i es va baixant per ordre de nota fins que s'exhaureixen les places que ofereix aquell grau. Per tant, el que coneixem com a "nota de tall" és la puntuació que ha obtingut l'últim alumne que ha entrat en aquell centre determinat. Aquesta nota és la que serveix de referència pels següents cursos tenir una orientació sobre si es podrà accedir als estudis que es vol abans que s'adjudiquin les places. Per tenir una idea aproximada de si per nota es podrà entrar o no a uns estudis, es poden consultar les notes de tall de la selectivitat de l'any 2022 i també les dels últims 5 anys.

Quan surten les notes de les PAU?

Tot i que normalment no hi ha una data concreta en què es publiquin les notes de tall sí que s'ha fet públic que les notes individuals de cada alumne se sabran el dijous 22 juny. A partir d'aquí, hi haurà temps fins al 26 de juny per sol·licitar una revisió d'examen i els resultats de les revisions es podran consultar el 6 de juliol. Amb aquests resultats definitius es faran els càlculs per establir les notes de tall a partir de les quals el 12 de juliol es farà la primera assignació de places, de tal manera que la matrícula dels estudiants que tinguin adjudicada la plaça que havien escollit com a primera preferència es farà entre el 14 i el 19 de juliol.

stats