Selectivitat 2024: guia completa sobre les PAU a Catalunya

T'expliquem el funcionament, el calendari i l'horari de les proves de selectivitat del 2024

4 min
Estudiants de selectivitat

BarcelonaLes proves d'accés a la universitat (PAU) són el pas obligatori que han de fer tots els alumnes de batxillerat que vulguin cursar un grau universitari. També s'hi poden presentar els estudiants que hagin fet un grau superior de formació professional (FP) i vulguin apujar la seva nota per accedir als estudis universitaris. Aquest any 2024 la selectivitat es farà els dies 4, 5 i 6 de juny, i, per als que s'examinin al setembre, les proves tindran lloc els dies 3, 4 i 5 d'aquell mes. T'expliquem tot el que necessites saber en aquesta guia completa sobre les PAU a Catalunya.

Calendari i horari de les PAU 2024

La selectivitat comença el 4 de juny. El primer dia al matí es faran els exàmens de llengua castellana i literatura i de llengua estrangera (anglès o francès). A la tarda s'examinaran els estudiants que hagin escollit les optatives de física, fonaments artístics, geografia, geologia i ciències ambientals i literatura dramàtica. Dimecres dia 5 al matí serà el torn d'història, història de la filosofia, anàlisi musical, ciències generals, llengua i cultures llatines i matemàtiques. A partir de les 15 h es faran les proves de dibuix tècnic, història de l'art, història de la música i de la dansa, literatura castellana i química.

L'últim dia de les PAU al matí, el dijous 6 de juny, els alumnes s'examinaran de llengua catalana i literatura, arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultures gregues i matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda es faran els exàmens de biologia, disseny, funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana i tecnologia i enginyeria. Tot seguit podeu consultar la taula amb tot el calendari de la selectivitat 2024.

Horaris Selectivitat 2024

Exàmens d’anys anteriors per temes

La millor manera per preparar les proves d'accés a la universitat és fent els exàmens de convocatòries passades. L'estructura i els continguts de les proves de la selectivitat acostumen a ser molt semblants d'un any per l'altre; per tant, els estudiants poden fer-se una idea acurada sobre a què se sotmetran els pròxims dies 4, 5 i 6 de juny.  Per fer-ho, el millor és posar-se a prova utilitzant els PDFs d'exàmens de convocatòries d'anys anteriors i mirar de respondre totes les preguntes en menys d'una hora i mitja (que és el temps que es dona el dia de les PAU).

Com funcionen les PAU?

La selectivitat es divideix en dues fases, la general i l'específica. La primera està formada per les matèries comunes de les quals tots els alumnes de batxillerat s'han d'examinar:

  • Llengua catalana i literatura
  • Llengua castellana i literatura
  • Llengua estrangera (a triar entre alemany, anglès, francès i italià)
  • Història o Història de la Filosofia

També han d'escollir una matèria comuna per examinar-se entre:

  • Llatí
  • Matemàtiques
  • Matemàtiques aplicades a les ciències socials
  • Fonaments de les arts

Cal recordar que enguany a castellà i català es pot escollir dues de les quatre preguntes de literatura, entre les quals hi ha una part de les lectures obligatòries i una altra de preguntes competencials no memorístiques.

La fase específica és més extensa i també hi poden participar els alumnes que provenen de formació professional de manera voluntària per apujar fins a 4 punts la seva nota final. En aquesta fase l'estudiant es pot examinar d’un màxim de tres matèries d’entre les següents:

  • Anàlisi musical, biologia, ciències de la terra i del medi ambient, cultura audiovisual, dibuix artístic, dibuix tècnic, disseny, economia d’empresa, electrotècnia, física, fonaments de les arts, geografia, grec, història de l’art, història de la filosofia, literatura castellana, literatura catalana, llatí, matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, química i tecnologia industrial.

A més, també es pot escollir entre les matèries comunes sempre que no hagin estat triades a la fase general.

Tot sobre les notes de tall

Les notes de tall serveixen per decidir com s'adjudiquen les places de tots els graus de cadascuna de les universitats catalanes. Per fer-ho es comença adjudicant la plaça a l'estudiant que té la nota més alta i es va baixant per ordre de nota fins que s'exhaureixen les places que ofereix aquell grau. Per tant, el que coneixem com a "nota de tall" és la puntuació que ha obtingut l'últim alumne que ha entrat en aquell centre determinat. Aquesta nota és la que serveix de referència pels següents cursos tenir una orientació sobre si es podrà accedir als estudis que es vol abans que s'adjudiquin les places. Per tenir una idea aproximada de si per nota es podrà entrar o no a uns estudis, es poden consultar les notes de tall de la selectivitat de l'any 2023 i també les dels últims 5 anys.

Quan surten les notes de les PAU?

Tot i que normalment no hi ha una data concreta en què es publiquin les notes de tall sí que s'ha fet públic que les notes individuals de cada alumne se sabran el dimecres 19 de juny. A partir d'aquí, hi haurà temps fins al 21 de juny per sol·licitar una revisió d'examen i els resultats de les revisions es podran consultar el 2 de juliol. Amb aquests resultats definitius es faran els càlculs per establir les notes de tall a partir de les quals el 10 de juliol es farà la primera assignació de places, de tal manera que la matrícula dels estudiants que tinguin adjudicada la plaça que havien escollit com a primera preferència es farà entre el 12 i el 17 de juliol.

stats