Societat Educació 20/10/2022

Com seran els horaris dels mestres al gener? Educació donarà instruccions "flexibles" per refer-los

La conselleria diu que no vol canviar ni tutors ni especialistes i vol que la mesura tingui "el menor impacte pedagògic" als centres

3 min
Un grup de mestres preparant l’inici de curs en una escola de Rubí. Les universitats volen que els mestres tinguin més nivell d’anglès.

BarcelonaEls equips directius dels centres públics hauran de refer els horaris dels mestres i professors a partir de l'1 de gener, una mesura molt complexa i inèdita, perquè mai s'havia canviat l'organització de tots els centres a mig curs. Ho hauran de fer per poder aplicar la reducció d'una hora lectiva setmanal a tots els docents, una llarga demanda que els sindicats van aconseguir a canvi de desconvocar les vagues previstes per al mes de setembre. Per cobrir l'hora menys de classe que cada docent farà a la setmana s'hauran de contractar, finalment, 3.566 nous docents (formaran part de la plantilla estructural), i la conselleria té previst enviar dilluns als centres unes instruccions "flexibles" perquè s'incorporin als claustres "amb el menor impacte pedagògic" possible, ha dit la directora general de Professorat, Dolors Collell. A partir del gener, els mestres de primària passaran de fer 24 a 23 hores de classe a l'aula i els d'ESO en faran 18, i no 19 com fins ara.

"Hem de garantir que no hi hagi un gran trasbals en l'organització pedagògica, i per això donarem flexibilitat a les direccions perquè tinguin marge per organitzar-se", ha explicat Collell. Malgrat que no ha donat massa detalls de com seran aquestes orientacions, s'ha parlat de no substituir els tutors ni els mestres especialistes i de la possibilitat de poder superar el límit del 10% de docents amb mitja jornada en un centre. A més, davant la més que possible falta de professors d'ESO, batxillerat i FP per a algunes matèries –sobretot català, matemàtiques i informàtica–, se seguirà permetent que professors sense el màster obligatori facin classe i que més places siguin considerades com de difícil cobertura. "Pensem que no tindrem problemes", ha dit Collell, que ha insistit en la idea que ara els docents han de tenir "visió d'àmbit" i "no s'han de tancar a una especialitat".

El departament s'ha reunit aquest dijous amb la junta permanent de directors (on hi ha representants de tots els territoris, etapes educatives i tipologia de centre) i els ha presentat la proposta de recomanacions. Collell ha dit que s'ha trobat amb el "compromís" dels equips directius del país i ha demanat "valorar els professionals de primera" que hi ha a Catalunya. "Hem necessitat lideratges forts, que han patit un desgast professional important", ha explicat.

Parlen els directors

Per primera vegada, el departament d'Educació ha convidat tres directors que formen part de la junta central a donar la seva opinió davant dels mitjans de comunicació i tots tres han tret ferro de les queixes i la inquietud que hi va haver quan es va saber que els horaris s'haurien de canviar a mig curs. Les declaracions contrasten amb el comunicat que les direccions dels instituts de Barcelona van fer córrer fa unes setmanes en què celebraven la "bona notícia" de tornar a l'horari que tenien abans de les retallades, però avisaven que "la redistribució de les matèries i tutories comportaria un trasbals" i podia "afectar greument la qualitat educativa" als instituts. En tot cas, cap dels tres directors que ha parlat avui davant dels mitjans és director d'un centre d'ESO o FP, que és on es preveu que hi hagi més problemes d'organització al gener. Així, el director de l'Institut Escola Castellterçol, Pau Gaitan, ha declarat que estan "tranquils" perquè es tindrà en compte la situació de cada centre i perquè han rebut "l'acompanyament" de la conselleria, mentre que el director de l'Escola Sant Jaume, del Prat de Llobregat, Arturo Ramírez, ha agraït que les orientacions s'hagin treballat conjuntament perquè desaparegui "el neguit" que hi havia entre els equips directius.

"Seguirem les orientacions, les hem estat treballant braç a braç amb la conselleria", ha assegurat Eduard Planes, director de l'Escola Santa Marina, de Pratdip. En el seu cas, la solució que han trobat per reduir una hora lectiva als mestres ha sigut treure'ls dues vigilàncies de pati (les hores de pati són lectives a primària) i convertir aquestes estones en hores de coordinació. "No hauria calgut arribar fins aquí si els sindicats haguessin aprovat la reducció de l'hora lectiva a primària per a aquest curs i per al que ve a l'ESO", ha afegit Planes, visiblement molest amb les organitzacions sindicals. "No ens consulten mai res", ha criticat.

La USTEC anuncia noves mobilitzacions

Precisament aquest dijous el sindicat USTEC-STEs ha anunciat més mobilitzacions a partir de la setmana vinent perquè els pressupostos per a l'any que ve incloguin millores laborals per als docents. Entre d'altres, segueixen demanant tornar a cobrar el primer complement de sou al cap de sis anys de feina, i no als nou com ara, i reduir dues hores de classe als mestres de més de 55 anys. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha criticat la "falta de voluntat negociadora" del departament, però Collell ha replicat que "no és cert" que no s'estigui avançant i ha recordat als sindicats que tenen una "proposta escrita amb les mesures calendaritzades més enllà del 2023". "Si aquest és el curs de l'estabilitat i la serenor als centres, no necessitem més soroll. Necessitem una visió compartida i un pacte perquè sigui un punt d'inflexió", ha afirmat Collell.

stats