Oposicions docents

Només el 12% de les reclamacions a les oposicions de docent han acabat amb un aprovat

Un de cada tres aspirants ha suspès la prova "més favorable" dels últims anys i hi ha 4.000 aprovats que es quedaran sense plaça

2 min
Proves dels processos selectius de Funció pública i Educació de la Generalitat a la Facultat d'Economia de Barcelona

BarcelonaEl neguit de molts docents per saber quin serà el seu futur professional començarà a esvair-se aquest dilluns. Fins a les sis de la tarda, tots els aspirants que es van presentar a les oposicions extraordinàries del mes de juliol podran consultar quina és la seva nota definitiva. Després d'haver hagut de posposar la data de publicació per fer front a l'allau de reclamacions d'aspirants que no estaven d'acord amb la nota provisional, finalment hi ha hagut un total de 17.588 docents que han aprovat aquesta primera fase de les oposicions extraordinàries i que, per tant, continuen dins el procés d'estabilització.

La xifra suposa que un 66,25% dels aspirants han aprovat, una dada que fonts d'Educació vinculen a unes proves "més favorables per als aspirants" que altres processos. Tot i aquesta aparent facilitat, un de cada tres aspirants (8.955 d'un total de 27.338 persones presentades) va suspendre els exàmens que es van fer al juliol.

Segons les mateixes fonts, aquest percentatge de docents que no ha aconseguit l'aprovat és "força baix", perquè normalment el percentatge de suspesos en els processos d'oposició s'acosta al 50%. Aquestes notes definitives arriben després d'uns mesos de polèmiques al voltant del procés d'estabilització. L'última, precisament, a causa de les "diferències abismals" en les notes que s'havien detectat en especialitats com biologia o ciències de la terra, on per a la mateixa prova un tribunal hauria aprovat un 93% dels aspirants i l'altre no arribaria al 40%.

Aquesta disparitat de resultats va fer que més del 30% dels aspirants presentessin una reclamació perquè se'ls revisés la nota. Unes reclamacions que no han estat gaire fructíferes, ja que només el 12% dels aspirants que van formalitzar la queixa han obtingut l'aprovat. En total, hi ha hagut 1.034 aspirants que han passat d'un suspès als resultats provisionals a un aprovat als definitius.

L'any que ve, més places

Un cop publicades les notes definitives, dimecres els aspirants aprovats podran presentar els seus mèrits i experiència, a partir dels quals es determinarà l'ordre de llista definitiu per assolir una plaça de l'especialitat sol·licitada. Un cop acabat el procés, hi haurà 4.129 aspirants que, tot i haver aprovat, es quedaran sense plaça, perquè hi ha 13.459 vacants que s'estabilitzaran i més de 17.000 aprovats.

Tot i això, encara hi haurà 779 places que no es cobriran. Són places d'especialitats que actualment ja estan poc demandades i que ja estan comportant problemes de falta de professors. Un exemple és el cas de l'especialitat d'informàtica de formació professional (FP), per a la qual, al procés d'oposicions, hi havia 95 places vacants, però en què només es van presentar 60 aspirants.

Com passa en tots els processos d'oposicions, els aspirants que hagin aprovat, però que es quedin sense plaça, hauran de tornar a presentar-se a unes oposicions per estabilitzar la situació laboral. Tenint en compte aquests 4.000 aspirants sense plaça, més el fet que des del curs 2020-2021 s'han incorporat al sistema educatiu català 7.063 docents interins nous, Educació ja ha reconegut que de cara a les oposicions de l'estiu del 2024 s'oferiran més places a cobrir. Fins ara es preveia que sortirien a concurs 2.174 places, però fonts d'Educació asseguren que el nombre s'incrementarà "en milers" per poder rebaixar el percentatge d'interins al 8%, tal com marca la legislació europea.

stats