Una vaga pel català poc seguida i amb polèmica

JxCat i la CUP planten ERC en la concentració en defensa del català a l'escola

ARA
4 min
La manifestació a favor del català a l'escola, al seu pas per la Via Laietana de Barcelona

BarcelonaLa jornada de vaga a tot el sector educatiu contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir el 25% d’hores en castellà a l’escola ha tingut més polèmica política que seguiment docent. Només el 6,23% del personal dels centres públics i el 4,26% dels concertats han secundat l’aturada. El territori més mobilitzat ha estat la Catalunya Central i el que menys el Baix Llobregat, però en cap cas les xifres s'han aproximat a les de les vagues de la setmana passada contra les polítiques del departament, quan el seguiment va ser entre un 34% i un 10%. En canvi, els sindicats han xifrat l’aturada d'aquest dimecres en el 40% dels docents i entre el 80% i el 90% entre els estudiants d’instituts i universitats.

L'acte multitudinari ha sigut la manifestació a Barcelona, que ha començat a la plaça Urquinaona al darrere d'una pancarta amb el lema La pública és en català i ha congregat 7.500 persones segons la Guàrdia Urbana i entre 10.000 i 15.000 segons el sindicat Ustec. La marxa ha acabat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), des d'on han llegit un manifest en què qualifiquen de "covard, incapaç i submís" el departament d'Educació davant les "institucions espanyoles que volen destruir la llengua catalana". També molts docents han sortit al carrer a Girona, Lleida i Tarragona.

En declaracions als periodistes, la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, ha lamentat "el màrqueting i el postureig" d'Educació, a qui ha acusat d'aplicar el 25% de forma camuflada perquè el decret que ahir va anunciar el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, deixa el personal dels centres "desprotegit". Els sindicats no s'han pres gens bé que ahir Cambray anunciés que el Govern se sumaria a les protestes a través d'una acció de suport al model d'escola en català al Parlament, perquè ho consideren un intent d'aigualir la vaga. Des de la COS han criticat la posició del Govern: "No els volem. No venim a demanar suport, venim a demanar que es desobeeixi la sentència del 25%", ha dit Cati Morros.

En un comunicat conjunt, les organitzacions que havien convocat l'aturada (USTEC, Intersindical, COS, SEPC, Sindicat d'Estudiants i AEP) han criticat tant la sentència com la resposta del Govern, que demostra, diuen, "covardia i incapacitat" per defensar el català a l'escola i també "submissió davant les institucions espanyoles". A més, també diuen que els nous decrets de currículum de la conselleria d'Educació "literalment amenacen amb liquidar la immersió lingüística amb l'excusa de la flexibilitat per adaptar-se a l'ambient social del centre". Bernat Pèlach, de la Intersindical, ha demanat al departament que "assumeixi les seves responsabilitats" assumint que la immersió es compleix a tot arreu i fent un únic pla lingüístic per a tot el país.

El dia de mobilització ja ha començat amb polèmica. En el terreny estudiantil, grups d'alumnes que volien assistir a classe s'han enfrontat als piquets que des de primera hora del matí han bloquejat el campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona. En el terreny polític, Junts i la CUP han plantat ERC en la foto que havia d'evidenciar una certa unitat política en defensa del català a les aules.

Amb aquest caldo de cultiu, al Parlament una fotografia ha tornat a evidenciar la distància entre els socis de govern. Només els consellers i diputats d'ERC, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al capdavant, s'han concentrat abans de l'inici del ple a les escales del Parlament per mostrar el rebuig a la sentència del TSJC, segons informen Núria Orriols i Quim Bertomeu. De Junts, només el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assistit a la protesta. Més enllà de l'absència de membres dels grups parlamentaris de Junts i dels comuns, tampoc han pres part en la concentració els diputats de la CUP. Fonts de Junts expliquen que la plantada no estava pactada i que per això només hi han enviat un representant. Els cupaires han argumentat que ells es faran fotos "a les mobilitzacions juntament amb la comunitat educativa". "No avalarem que el Govern es renti la cara amb més propaganda mentre dona l’esquena a les reivindicacions del sector educatiu i abandona els centres educatius en la defensa de la immersió lingüística", ha dit la formació anticapitalista en un breu comunicat.

Només els consellers i els diputats d'ERC s'han fet la fotografia en defensa del català.

Durant el ple, Aragonès també ha tancat files amb Cambray, contra qui els sindicats han convocat diverses jornades de vaga aquest mes. "No el cessaré, li mantinc la confiança", ha contestat a la CUP, que ha reclamat al president que accepti les reivindicacions del comitè de vaga dels treballadors: retirada del decret de currículums, modificació del calendari escolar, equiparació salarial entre professorat de secundària i formació professional, a més d'educació "100% pública".

La vaga en favor del model d’escola en català es produeix només dos dies abans que expiri el termini legal per donar compliment a la sentència. A partir de divendres, el govern espanyol o bé un tercer que es consideri part interessada pot demanar al TSJC l’execució forçosa de la sentència. Així ho faran des d’Escuela de Todos, un grup d’entitats antiimmersió que han assegurat que les seves demandes representaran 1.500 persones.

stats