Protecció animal
Societat 28/05/2023

Educar els amos per educar els gossos

L'Ajuntament de Barcelona ofereix de franc sessions pràctiques per fomentar la convivència entre persones i animals

Elisenda Forés Català
2 min
Veïns del barri rebent les instruccions del docent de CIM

BarcelonaRessonen lladrucs entre les cases de la plaça Raspall, al barri de Gràcia de Barcelona. Una desena de gossos volten acompanyats dels seus tutors i dels monitors del Centre d'Estudis CIM, amb qui aprendran a identificar i evitar conductes conflictives. L'Imma deixa anar la corda del seu gos mentre assegura que tornarà a assistir al següent curset que es faci: "Fa sis anys que tinc gos i amb només una hora m'han ensenyat moltes coses que no estava fent bé". Aquest és el quid que motiva els cursets: són els éssers humans els que han d'educar els animals i si no es marquen uns mínims, s'acaba derivant en comportaments incívics com la no vigilància en espais públics, la falta d'higiene o el soroll que provoca el lladruc de gossos descuidats.

No és cap secret que el nombre de gossos que viuen a Barcelona no ha deixat de créixer en els últims anys. Ja n'hi ha més de 170.000 censats, segons el Col·legi de Veterinaris: una quantitat similar a la població del districte de Nou Barris. Tenint en compte aquesta nombrosa població i amb la intenció de millorar la convivència entre veïns i animals de companyia, l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de CIM, ha endegat una desena de tallers gratuïts d'educació canina urbana a diferents barris de la ciutat. L'objectiu és que els amos aprenguin a identificar millor les necessitats de les seves mascotes per poder reconduir alguns comportaments que poden ser molestos per al veïnat.

La directora de Serveis de Drets dels Animals de l'Ajuntament, Carmen Maté, explica que la iniciativa s'emmarca dins del desplegament de mesures de l'ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals, que prohibeix dur els gossos deslligats pel carrer i delimita els 219 espais reservats per al lleure dels animals de companyia on sí que es permet l'absència de corretges. I que es preveu que, a finals d'aquest any, i després d'una llarga moratòria, es comenci a multar els que la incompleixen. Tot això no sembla que preocupi gaire els gossos que campen per la plaça del Raspall, que van rebent els premis dels seus amos després de reproduir les conductes indicades pels instructors. Actituds com perdre la por a trepitjar certes zones –com les reixes de ventilació dels carrers–, deixar d'estirar la corretja durant el passeig o evitar els lladrucs són, segons el director de formació de CIM a Barcelona, Salvador Paulí, normes bàsiques que han d'anar sempre acompanyades de reforços positius.

La segona classe de l'Imma i el seu gos serà citar-se amb els instructors de l'equip. Aquesta vegada a la Barceloneta, juntament amb altres gossos i veïns de la ciutat. Aquests tallers gratuïts d'educació canina es faran de manera regular fins al 15 de novembre a tots els districtes de Barcelona. Les inscripcions estaran limitades a un màxim de 25 propietaris i els seus gossos per curset.

stats