Convivència
Societat Barcelona 14/12/2022

Barcelona començarà a multar a finals del 2023 qui porti el gos deslligat

L'Ajuntament ja té la llista amb el centenar de zones on es podrà portar la mascota sense corretja en alguns horaris

3 min
Un gos passejant, lligat amb la corretja, pels carrers de Barcelona

BarcelonaJa fa vuit anys que Barcelona va començar a tramitar els canvis normatius necessaris per multar tothom que anés pel carrer amb els gossos deslligats. Llavors, però, es va considerar que la ciutat encara no disposava de prou espais per a l'esbarjo dels animals i es va dictar una moratòria que avui encara és vigent. Ara, l'Ajuntament ja té una proposta de llista amb els 103 llocs que considera que podrien ser espais d'ús compartit (en determinades franges horàries hi podrà haver gossos deslligats) i que se sumaran a les 116 àrees que la ciutat ja té per a gossos si se sumen les més petites i les de més de 400 metres quadrats. Fora d'aquests àmbits és on es multarà qualsevol persona que camini amb el gos deslligat. Serà, però, a partir del desembre de l'any que ve, que és quan es calcula que ja s'haurà desplegat tot el pla i s'haurà deixat passar un període prudencial perquè tothom n'estigui informat. A partir de llavors, qui porti la mascota sense corretja s'exposarà a una multa de 100 euros, que augmentarà a 300 euros si es considera que comporta una situació de perill i a 600 si és dins d'una zona infantil. El que es castiga més és portar sense lligar els gossos de races considerades potencialment perilloses, que no poden anar mai deslligats, que pot arribar als 2.400 euros.

L'Ajuntament defensa que, amb la nova oferta d'espais, el 95,5% de les persones que tenen gos (que no són poques si es té en compte que a la ciutat consten uns 180.000 gossos) tindran un espai on portar-lo deslligat a menys de deu minuts de casa, tot i que aquest percentatge no fa distincions entre la mida d'aquests espais. "Hem de sortir d'una provisonalitat que ha durat massa", diu la tinent d'alcaldia Laia Bonet. El punt clau per desencallar la tramitació de l'ordenança, que es va aprovar de forma inicial encara durant el mandat de Xavier Trias, ha sigut eliminar l'obligació de tenir un carnet de tinença cívica per poder fer ús de les zones d'ús compartit (ZUC). Eliminat aquest requisit, que es va revelar complicat de gestionar i es va decidir que no es posaria en marxa, el govern municipal ja ha fet un decret amb els 103 espais que s'han de convertir en ZUCs.

El 62% en parcs i jardins

A la llista hi ha llocs com la plaça Tetuan, a l'Eixample; els jardins de Sant Pau del Camp, al Raval, o el Parc de la Trinitat Vella. Del total, el 62% estan dins de parcs o jardins (fora d'aquestes zones i en els horaris pactats, els gossos tampoc no hi poden anar sense lligar). Quaranta tindran horari per a gossos durant més de vuit hores. Alguns funcionen amb franges de matí, migdia i nit. I altres acceptaran gossos sense lligar de matí a nit. Bonet ha remarcat que quan estiguin en funcionament aquests espais d'ús compartit, a partir del setembre, es multiplicaran per 20 els metres quadrats on els gossos poden anar deslligats: si fins ara entre àrees d'esbarjo (les de més de 400 metres quadrats) i zones de gossos (les més petites) sumaven uns 45.000 metres quadrats, amb les ZUC s'arribarà als 945.000. Entitats com Espai Gos, però, acusen el govern municipal d'oferir "xifres enganyoses". "La realitat és que si s'habiliten un centenar de zones i hi ha 180.000 gossos, surt a 1.800 per a cada ZUC. I això és molta concentració. És com si als humans ens envien a relaxar-nos dins de la piscina de boles d'un xiquiparc. Hi haurà conflictes", vaticina Àngela Coll, que també considera que hi ha districtes, com l'Eixample, que han quedat més mal servits.

Des que el decret amb les noves zones acabi el termini d'exposició pública, a mitjan gener i quedi aprovat definitivament al març, es treballarà en el senyalització i en el desplegament d'informadors. I el càlcul és que els nous espais puguin estar habilitats al setembre i que les sancions comencin a aplicar-se al desembre. Fins ara ja es multava les persones que portaven el gos sense lligar en zones que ja estaven senyalitzades com a prohibides, com els parcs. Durant aquest any, per exemple, el que més s'ha sancionat és portar el gos deslligat en espais prohibits (parcs i zones infantils), però sense que això suposi una situació de perill (mig miler de multes).

Bonet remarca que, en qualsevol cas, la proposta de llista que es fa ara estarà "viva" i que s'anirà adaptant si es detecta que genera algun tipus de problema de convivència. Carme Mate, que és directora del servei de drets dels animals, insisteix que la decisió de multar qui porti el gos sense lligar es pren, també, per una qüestió de seguretat, perquè cada any es perden uns 500 gossos a la ciutat. "No és una mesura gratuïta", ha defensat.

stats