L'efecte Rocío Carrasco: un 61% més de trucades al telèfon de la violència masclista

El servei gratuït de l'ICD passa de 216 consultes a 348 en l'última setmana de març

2 min
Rocío Carrasco en una imatge de la seva docusèrie

BarcelonaL'efecte Rocío Carrasco existeix i té xifres. El telèfon de violència masclista 900 900 120 ha tingut un 61% més de consultes en l'última setmana, un augment que l'Institut Català de les Dones (ICD) atribueix al fet que moltes dones que pateixen o han patit agressions s'han reconegut en el testimoni d'un personatge popular que en horari de màxima audiència ha narrat l'assetjament i els maltractes psicològics que va rebre del seu marit i pare dels dos fills.

A falta de detallar i analitzar les dades del telèfon, l'última setmana de març ha atès 348 trucades, enfront de les 216 de la setmana anterior, en una xifra estable que s'ha repetit durant tot el mes. La presidenta de l'ICD, Laura Martínez Portell, justifica l'increment pel fet que el testimoni de Carrasco "ha sigut positiu" perquè ha posat "l'altaveu" en la violència psicològica, que és "la més invisible i difícil d'identificar" i subratlla que, gràcies al seu relat, moltes dones han pogut veure's reflectides en un "mirall" i s'han decidit a buscar ajuda. A partir d'aquí, diu, és més fàcil "la recuperació"

Per a Portell, el cas de Carrasco és valuós perquè ha provocat que des del seu relat televisiu en un programa concret s'escampi a tot l'espai mediàtic, un fet que, al seu parer, posa en evidència el paper vital que juguen els mitjans de comunicació a l'hora de conscienciar la societat. En aquest sentit, ha incidit que en la majoria d'espais televisius la informació sobre aquest tema s'ha fet amb la sobreimpressió del telèfon contra la violència masclista a la pantalla.

A darrere del 900 900 120 hi ha professionals de la sanitat, la psicologia, el dret i els serveis socials que orienten les dones que truquen al servei per buscar assessorament i, en el cas que ho necessitin, les deriven a altres serveis assistencials.

El telèfon 016 del ministeri d'Igualtat ja va informar ahir que havien augmentat les consultes en un 42% després del testimoni de Carrasco, com també ho han fet les peticions a través del correu electrònic i del WhatsApp.

Segons Martínez Portell, el mesos de confinament pandèmic, la primavera de l'any passat, va ser quan es va detectar un increment de les demandes, en pics del 100%, tot i que a causa de les restriccions les denúncies van caure respecte períodes anteriors, perquè moltes dones van haver de conviure amb el maltractador, aïllades de la seva xarxa familiar i d'amistats. Durant el mes de març hi ha hagut un augment del 17% respecte els mesos de gener i febrer, fins arribar a les 1.008. Els dies que més trucades s’han rebut són el 23 i el 25 de març -amb posterioritat a l'entrevista de Carrasco-, 71 i 75 respectivament. El 900 900 120 és un telèfon gratuït, no deixa rastre a la factura i atén les 24 hores del dia,

stats