Societat 24/10/2019

Els efectes de la riuada, a vista de dron

L'ACN enregistra imatges des de l'aire dels efectes de les pluges

Acn
2 min

Montblanc / l'Espluga de FrancolíLa crescuda del riu Francolí dimarts a la nit ha deixat al seu pas un rastre d’arbres, roques, runa i destrucció a Montblanc i l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. El cabal del riu ha baixat notablement aquest dimecres i les imatges a vista de dron enregistrades per l’ACN mostren els efectes de la força de l’aigua, que ho va arrasar tot al seu pas. La maquinària pesant treballa sense descans als municipis més afectats per retirar la runa i els troncs de grans dimensions que encara s’acumulen per tot arreu. A Montblanc els esforços es concentren al Pont Vell, del segle XII, i a l’Espluga de Francolí es treballa sense descans a la zona zero, on la llevantada es va endur un celler i un restaurant.

L’icònic Pont Vell de Montblanc encara està gairebé colgat pels troncs i les roques. El riu va agafar una gran amplada a la part baixa del municipi i es va endur algunes construccions i zones d’horta. A la rotonda de la carretera d’Artesa de Segre les màquines treballen per treure troncs de l’interior de diversos establiments, mentre el fang encara s’acumula als carrers. El pati de l’escola continua totalment empantanegat i encara hi ha un vehicle que hi va portar l’aigua.

A l’Espluga de Francolí les excavadores i els camions van amunt i avall carregant troncs i brossa acumulada. Aquí, la baixada del cabal evidencia l’erosió de l’aigua i la destrucció de diversos edificis, com el magatzem de l’Associació de Defensa Forestal del municipi. Mentrestant, una cadena humana continua extraient ampolles de les runes del Celler Rendé Masdéu en solidaritat amb la família propietària d’aquest negoci, totalment arrasat. La recuperació en general de tota la zona serà llarga. L'àrea d’horts també ha quedat impracticable i els esvorancs a l’avinguda de Catalunya del municipi trigaran temps a reparar-se.

stats