METEOROLOGIA
Societat 24/10/2019

El temporal acaba en tragèdia

Un mort i cinc desapareguts per les inundacions que han castigat sobretot la Conca de Barberà

Miquel Bernis / Esther Celma
3 min
El riu Francolí, que es va desbordar dimarts, al seu pas per Montblanc (Conca de Barberà).

Barcelona / L’Espluga De FrancolíLa tempesta que va sacsejar Catalunya entre dimarts i dimecres es va acabar ahir, però va deixar un balanç tràgic: almenys una persona morta i cinc més desaparegudes. Els equips de rescat, formats principalment per Bombers i Mossos, han reprès la recerca aquest matí. Més enllà dels danys personals, el temporal va convertir en rieres els carrers d’alguns pobles de Catalunya -principalment del Camp de Tarragona- i va causar estralls que encara s’han de quantificar, a més d’afectacions en carreteres i talls en mitja dotzena de línies de tren. La connexió ferroviària amb França es va haver de suspendre tot el dia.

Ahir al matí, quan la tempesta va baixar d’intensitat i va arribar el moment d’avaluar els danys, la primera informació tràgica va arribar dels Mossos d’Esquadra: havien trobat mort a la platja de Caldes d’Estrac un home de 75 anys, veí d’Arenys de Munt, que havia desaparegut la nit abans quan anava a buscar el cotxe. Els equips de rescat també buscaven ahir una mare i el seu fill, allotjats en un bungalou a Vilaverd (Conca de Barberà). La crescuda i el posterior desbordament del riu Francolí es va endur dimarts a la nit la construcció, i tot fa pensar que en aquell moment eren a dins. Tots dos havien anat a visitar un altre fill de la dona, que és veí del municipi, i s’allotjaven al bungalou. Ahir a la nit, els Bombers ja havien trobat restes de la 'mobil home' a la zona d'un pont entre Vilaverd i la Riba, que és on es concentra ara el dispositiu de recerca. Els equips de rescat també busquen dues persones desaparegudes de l’Espluga de Francolí, un dels municipis més castigats pel temporal. Els Bombers van trobar un cotxe al riu Francolí que coincidia amb el vehicle amb què podien anar els dos desapareguts, però no n’hi havia cap rastre.

El cinquè desaparegut és un camioner de nacionalitat belga. El seu camió es va localitzar al riu Francolí, però encara no l’han trobat. Els efectius dels Bombers -que van ser alertats pel consolat de Bèlgica- el buscaven ahir a la zona.

El moment més crític del temporal es va generar de nit, quan el riu Francolí es va desbordar. El seu cabal va arribar a estar mil vegades per sobre del que és habitual. El municipi que en va sortir més perjudicat va ser l’Espluga de Francolí, on l’aigua es va endur un dels ponts del municipi, a més d’un celler i un restaurant. Alguns veïns, que asseguren que la riuada ha superat la del 1994 per un metre, van denunciar la falta de manteniment del riu. Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no van aclarir ahir quan s’hi havien fet les últimes actuacions.

Un dia de dol

El president de la Generalitat, Quim Torra, va visitar ahir la zona i va lamentar que “el balanç és tràgic”. El Govern va decretar per avui un dia de dol i un minut de silenci a les 11.00 hores en “solidaritat”. El Govern prepara un pla d’ajudes a les comarques més afectades i Torra es va comprometre a tornar-hi al cap d’una setmana per concretar-lo als afectats. A la reunió amb els alcaldes de la Conca de Barberà l’acompanyaven la vicepresidenta, Meritxell Budó; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la d’Agricultura, Teresa Jordà, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

La tempesta va ser forta en molts altres llocs del país, com les comarques de Lleida i la zona del Vallès. A Gualba, un tornado va arrasar un càmping privat i va deixar dos ferits i sis famílies que hi vivien sense casa.

Fins a 293 litres per m(2)

D’entre les acumulacions de pluja de l’episodi destaquen els 293 l/m² descarregats a Prades (Baix Camp). L’estació automàtica que el Meteocat té en aquest poble va acumular ahir 188 l/m² només entre les sis de la tarda i dos quarts de deu del vespre. El cabal del Francolí a l’altura de Tarragona va arribar a 1.238m( 3) /s al voltant de la una de la matinada: abans de l’episodi baixava només amb un cabal d’1 m( 3) /s. Segons el Meteocat, estacions com les de Lleida i Mollerussa no havien superat mai els 100 l/m² en un dia, tot i que són sèries de dades que s’allarguen mig segle.

El temporal acaba en tragèdia

Els pròxims dies no hi haurà més pluja ni temporals. El cap de setmana farà sol a tot arreu i la possibilitat de noves precipitacions no tornarà a augmentar fins ben entrada la setmana que ve. Els dies vinents arribarà una massa d’aire més càlid que farà que els migdies del cap de setmana tornin a ser més càlids del que tocaria per a l’època.

stats