Emergència social

La renda garantida de ciutadania es podrà modificar per fer-la compatible amb l'ingrés mínim vital

Les entitats insisteixen que cal reformular la prestació perquè sigui efectiva

3 min
La pobresa creixeria un 14% si es comptés el cost de la vida

BarcelonaUn pas més per aconseguir que la renda garantida de ciutadania (RGC) pugui ser compatible amb l'ingrés mínim vital (IMV). La proposició de llei dels comuns per modificar aquesta prestació i fer-la més flexible ha superat el debat al Parlament, i ara continuarà la tramitació. PSC-Units, ERC, Junts i la CUP-NCG també han donat suport al nou text. De fet, els dos socis del Govern han retirat l'esmena a la totalitat que hi havien interposat, de manera que no ha calgut cap votació al ple d'aquest dimecres. L'objectiu de la proposició dels comuns és "resoldre buits" legals de la norma per facilitar la complementarietat de la RGC amb l'IMV estatal, "maximitzar les possibilitats d'arribar a col·lectius no atesos fins ara per la renda garantida", sobretot per a aquelles famílies que tenen fills a càrrec, i la creació d'una nova prestació complementària per cobrir les necessitats bàsiques d'accés a l'habitatge.

El text, amb 42 articles, proposa modificacions disseminades en l'articulat de tota la llei i també de les disposicions addicionals, finals i transitòries, i afegeix dos annexos per detallar les quantitats de la prestació bàsica de la renda garantida i de la prestació econòmica complementària per habitatge.

Les entitats socials que treballen directament amb els col·lectius en risc d'exclusió social han celebrat que la norma superi aquest tràmit. De fet, ja fa temps que alerten que aquestes dues prestacions -que es van crear per "assegurar una vida digna"- s'han demostrat insuficients i han quedat superades per la realitat social i el cost de la vida. Per això demanen canvis, per aconseguir que la cobertura social ajudi de manera real les famílies a superar la pobresa, que s'està cronificant a Catalunya. Càritas ha recordat aquesta setmana als grups polítics que durant el 2021 tan sols el 28% de les persones en situació de pobresa greu rebien la renda garantida de ciutadania. Per la seva banda, la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), lamenta que encara ara la RGC i l'IMV siguin "rendes condicionades que no resolen de manera estructural la gran xacra de la pobresa i les desigualtats".

Des d'Ecas subratllen, a més, que l'aplicació d'aquestes dues prestacions tampoc està sent efectiva com a resposta pal·liativa. "Mentre no tenim una renda bàsica, cal millorar els instruments" que ja hi ha, remarquen els portaveus de l'entitat.

Un de cada quatre catalans, en risc d'exclusió

Les dades parlen per si soles. Aquest mateix dimecres, l'Idescat ha fet públiques unes dades que les entitats fa mesos que avancen. La taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) a Catalunya va arribar al 25,9% el 2021, és pràcticament igual que el 2020. És a dir, un de cada quatre catalans està en aquesta situació, que afecta sobretot infants, migrants i persones grans. És la primera vegada que aquesta taxa inclou, a més, nous paràmetres per mesurar la privació material i social greu i la intensitat del treball, tal com dicta la Unió Europea per fer el càlcul. El resultat és que l'indicador que mesura, precisament, aquesta privació material ha augmentat del 8 al 9%. Aquestes xifres coincideixen, a més, amb les dades d'inflació, que ha tingut un repunt històric i ja supera el 10%.

Davant d'aquest escenari, la Taula del Tercer Sector, que aglutina més de 3.000 entitats, adverteix que s'està produint un estancament social i alerta que les mesures que s'han aplicat arran de la pandèmia han contingut el problema de la pobresa però no el solucionen. "Són mesures temporals, que tenen un efecte limitat i que no serveixen per revertir aquesta precarietat", lamenten. Critiquen la falta d'acció i de previsió i reclamen al Govern "un canvi de rumb per desenvolupar mesures i accions més efectives, contundents i proactives en matèria social" que evitin que Catalunya quedi a la cua de la recuperació.

En aquesta mateixa línia, Ecas insisteix que cal suavitzar la rigidesa de la renda garantida de ciutadania, simplificant els requisits d'accés, actualitzant els imports de la prestació i fent que la RGC sigui compatible també amb el cobrament d'ajudes socials. "L’horitzó és arribar a una renda bàsica com a eina fonamental per assegurar l’existència material de tota la població, condició imprescindible per poder parlar de llibertat", conclouen.

stats