Meteorologia
Societat 08/02/2023

Més de 500 trucades a emergències en les últimes hores pel temporal

La pluja torna a inundar la barra del Trabucador i posa en perill el Delta

ARA
2 min
Nevada ahir a Sant Julià Sassorba

BarcelonaEl telèfon d'emergències 112 ha rebut les últimes 24 hores un total de 503 trucades que alertaven de gairebé 300 incidents relacionats amb el temporal de neu, pluja i vent que ha afectat el territori durant les últimes hores. D'aquestes trucades, 172 estaven relacionades amb el vent, sobretot per despreniments, caigudes d'arbres, desperfectes en el mobiliari urbà i risc estructural, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona.

De fet, el Barcelonès és la comarca on s'han registrat més trucades, amb el 36% del total. La segueixen el Vallès Occidental, Osona, el Vallès Oriental, el Maresme i el Moianès. No hi ha constància, però, de cap afectació de consideració. Per la seva banda, els Bombers van atendre ahir 182 avisos entre les 8 del matí i les 9 de la nit.

Aquest matí a primera hora, Protecció Civil de la Generalitat ha informat en un comunicat que ja ha desactivat l'alerta per vent del Pla Especial d'Emergències Ventcat, i el Servei Meteorològic de Catalunya també ha donat per finalitzat l'episodi de ventades. A mig matí també s'ha desactivat l'alerta per neu. En canvi, es manté l'avís per acumulació de pluja i pel fort onatge, segons les autoritats.  

La previsió per a aquest dimecres i dijous és que encara s'escapin alguns ruixats de neu en cotes baixes. De cara al cap de setmana, però, el termòmetre ja començarà a repuntar. Les pròximes nits s'esperen fredes i les nevades podrien continuar avui, tot i que de manera testimonial.

El Delta, amenaçat

Una vegada més, el fort onatge, sobretot d'aquesta nit passada, de dimarts a dimecres, i la pluja han tornat a inundar la barra del Trabucador, al Delta de l'Ebre, i han provocat que s'obrin canals de fins a mig metre de profunditat, que connecten el mar amb la badia dels Alfacs, fet que podria provocar que l'aigua salada entri als cultius d'arròs.

El trànsit a la zona ja no és possible (dimarts ja només s'hi podia circular amb tractor) i l'afectació es podria allargar durant almenys dos o tres dies més. L'assessor ambiental d'Infosa, l'empresa que gestiona les salines de la Trinitat, Cristian Jensen, ha explicat a l'ACN que la previsió és que els vehicles lleugers puguin arribar ja a les salines demà dijous a la tarda, mentre que el pas de camions pot trigar encara dos o tres dies més. Jensen ha reiterat que la repetició habitual d'aquesta situació es deu a un istme molt estret, "molt feble", respecte a la morfologia i estructura que presentava el 2019, abans del temporal Gloria, amb fins a 200 metres d'amplada. "Fins que no recuperem això, per qualsevol temporal estarem inundats i patirem trencaments", ha lamentat.

De fet, aquest nou temporal arriba mentre el ministeri per a la Transició Ecològica encara està treballant a la zona per recuperar el desastre que va provocar el temporal Gloria. Fonts del ministeri, de fet, han valorat a l'ACN que la costa del Delta ha resistit prou bé els embats del mar, si bé reconeixen que ha estat un episodi curt i remarquen que les obres en marxa han resultat "efectives".

stats