Societat 20/09/2019

L'empresa Magrudis sabia des del febrer que la seva carn entatxonada estava contaminada de listèria

Un laboratori ha traslladat un informe que així ho demostra al jutjat que està investigant el cas

Agències
2 min
S'amplien a onze els possibles afectats per listeriosi a Catalunya

SevillaUn laboratori sevillà va comunicar a l'empresa Magrudis que una mostra de la seva carn entatxonada havia donat positiu per listèria el 22 de febrer, sis mesos abans que la Junta d'Andalusia decretés l'alerta sanitària arreu d'Espanya a mitjans d'agost. Ara, però, el grup Laboratorios Microal S.C.L. ha traslladat l'informe al jutjat d'instrucció número 10 de Sevilla, que és l'organisme que ha iniciat la recerca per esbrinar si hi ha responsabilitat penal en relació a l'alerta sanitària per la listeriosi que ha afectat aquest estiu més de 200 persones i ha provocat tres morts.

Magrudis va enviar dues mostres als laboratoris a finals de febrer i quatre dies després va rebre els resultats de les proves, que van donar positiu en un cas i negatiu en un altre, segons l'empresa de control de qualitat ha comunicat a l'agència Efe. El seu gerent, Mariano Barrosso, ha explicat que va comunicar a l'empresa que la mostra contenia listèria, però no va especificar "quanta quantitat", ja que per a això s'ha de fer una altra analítica que Magrudis mai va encarregar.

El gerent també aclareix que els laboratoris no tenien l'obligació d'informar les autoritats competents perquè en el seu dia a dia "no és estrany trobar bacteris". "Hem entrat l'informe per iniciativa pròpia. Fins que no hi va haver una causa i un jutjat que portés el cas, no hi havia ningú a qui portar-l'hi. Quan n'hi va haver, va entrar per la porta", ha insistit Barroso.

Segons han informat fonts judicials a Europa Press, l'informe remès a la jutgessa indica que es va avisar "dins del termini i en la manera escaient" a Magrudis de la contaminació dels seus productes pel bacteri. La magistrada ha acceptat que el document s'afegeixi a les diligències de recerca i que també es faciliti una còpia als agents de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient de la Guàrdia Civil.

Una querella dels consumidors

Aquest jutjat va admetre a tràmit la querella de l'associació de consumidors Facua per decidir si els fets denunciats són constitutius d'un delicte contra la salut pública i lesions. A hores d'ara encara no s'ha decidit si se citen com a investigats els responsables de Magrudis. Però, per part seva, Facua ha assegurat que aportarà més documentació per ampliar la recerca i que aquesta també inclogui els delictes d'avortament i homicidi, en relació a les morts i els sis avortaments que s'han relacionat amb el brot de listeriosi. A banda, també hi ha afectats que han presentat denúncies pel seu compte.

La Junta d'Andalusia també s'ha personat com a acusació particular en la querella de Facua contra l'empresa Magrudis, tal com va anunciar el conseller andalús de Salut i Família, Jesús Aguirre. En el seu moment, Aguirre ja va criticar que va ser la falta d'"autocontrol" de l'empresa la que va obligar a decretar l'alerta sanitària per listeriosi. "No han fet els deures, no han funcionat com havien de fer-ho i ens vam veure obligats a activar una alerta sanitària", va apuntar el conseller després d'anunciar que ja no queda cap afectat pel brot ingressat a l'UCI.

stats