Societat 26/11/2013

Les energies fòssils: el petroli té futur com a font d'energia? Debat ICREA-CCCB

El geòleg César R. Ranero inaugura un cicle de conferències sobre els reptes energètics

Ara
2 min

Barcelona"A curt termini no hi ha alternativa al petroli". Ho diu, taxatiu, César R. Ranero, geòleg i professor de recerca d'ICREA a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i coordinador del Barcelona Center for Subsurface Imaging (CSI). Ranero, que aquest dimarts pronunciarà una conferència sobre el futur del petroli com a font d'energia en el marc del cicle de debats ICREA-CCCB 'Reptes energètics: present i futur', destaca que la Terra ha superat ja el punt de no retorn a la desaparició del petroli sense que s'hagi trobat una alternativa viable.

Ranero reconeix que les diferents hipòtesis sobre quin seria el moment culminant de la producció de petroli han estat fins ara errònies. El moment de màxima producció no va ser ni el 1970 ni el 2000, sinó que la producció va continuar augmentant. Amb tot, creu que ja l'hem superat, aquesta vegada sí, i que va ser l'any 2006 quan la Terra va abandonar la corba sempre ascendent de la producció. A partir d'aleshores, hi ha un descens que, tot i que no és acusat a causa de la tecnologia, sí que és evident.

El geòleg alerta que, a mesura que baixi la producció perquè s'esgoten els jaciments més antics, el petroli anirà pujant de preu. "Si a curt termini no hi ha alternativa, a llarg termini el que no hi haurà és petroli, de forma que cal abandonar-lo tan aviat com sigui possible". Ranero afirma que els nous jaciments es troben en llocs més complicats, com l'Àrtic, de més difícil accessibilitat, cosa que implica un cost econòmic més elevat. "El petroli serà més car i com que no augmentarà la producció el seu preu serà més volàtil perquè es convertirà en matèria d'especulació", diu el científic, que apunta que extreure un barril de petroli d'aigües del Brasil té ja un cost de 80 dòlars per barril. "Això, a la llarga, serà un problema a nivell mundial perquè afectarà l'economia", diu.

Reptes energètics, avui i demà

La conferència de Ranero, que se celebrarà aquest dimarts, serà la primera de quatre sessions englobades sota el títol 'Reptes energètics: present i futur', que se celebren al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, organitzades per l'Institut Catalana de Recerca i Estudis Avançats i el CCCB, i que compten amb l'ARA com a mitjà col·laborador. En la segona sessió, el dimarts 3, Jeroen van der Bergh parlarà sobre els reptes socials i econòmics del consum energètic. Andreu Cabot parlarà, el dimarts 10, de les possibilitats que té la tècnica de trobar solucions als reptes energètics. L'última sessió, a càrrec de Luisa F. Cabeza, estarà dedicada, el dijous 10, a les energies alternatives i les regulacions internacionals.

stats