Societat 11/02/2013

El 'Robin Hood dels bancs', a judici

L'Audiència de Barcelona jutja a partir d'aquest dimarts l'activista Enric Duran, que s'enfronta a vuit anys de presó per haver contractat més de 490.000 euros en crèdits bancaris que no tenia intenció de tornar. Duran va destinar els diners a iniciatives socials

Acn
2 min
L'activista Enric Duran, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaL'Audiència de Barcelona jutja aquest dimarts el 'Robin Hood dels bancs'. L'activista de Vilanova i la Geltrú, Enric Duran, s'enfronta a vuit anys de presó perquè entre els anys 2006 i 2008 va contractar crèdits que no tenia cap intenció de retornar amb 39 entitats bancàries. En total, va aconseguir 492.000 euros que va destinar a iniciatives socials. La fiscalia, i fins a 16 acusacions que representen els interessos d'entitats bancàries, l'acusen d'un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d'un delicte d'insolvència punible. Duran havia demanat la suspensió del judici per discrepàncies amb el seu advocat, però l'Audiència ho ha rebutjat, i confirma així la data del judici.

Tant Enric Duran com el seu lletrat van presentar un escrit a la secció segona de l'Audiència de Barcelona per demanar la suspensió del judici previst per a aquest dimarts. L'advocat va presentar la renúncia per "desavinences insalvables" amb el seu client, mentre que Duran explicitava la seva intenció de canviar d'advocat perquè no l'havia informat degudament de l'avanç de les diligències i no tenien parers "discordants" en la línia de defensa. A més, demanava més temps per preparar la defensa amb un nou advocat.

L'Audiència de Barcelona no accepta ni la renúncia del lletrat ni la petició de canvi d'advocat de Duran i, per tant, s'ha oposat a suspendre el judici. La sala ha exposat, en una interlocutòria, que l'activista de Vilanova i la Geltrú té el mateix advocat des de l'origen del procediment fa més de quatre anys i que saben des de fa mesos –concretament des del 15 d'octubre– que el judici oral es farà dimarts, dimecres i dijous. El tribunal rebutja les peticions perquè considera que es tracta d'un "abús de dret" per guanyar temps.

"Denunciar l'especulació"

Enric Duran s'enfronta a una pena de vuit anys de presó. En el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal recull que el 'Robin Hood dels bancs' va aparentar ser solvent i va fingir tenir feines que no tenia per aconseguir crèdits de 39 entitats bancàries. Segons Duran, ho va fer per denunciar l'especulació del sistema bancari i va destinar el prop de mig milió d'euros que va aconseguir a iniciatives socials.

La fiscalia i fins a 16 acusacions particulars l'acusen de "constituir empreses i confeccionar nòmines que no es corresponien amb la realitat" per aconseguir que li concedissin els crèdits. En aquests documents es va fer passar, per exemple, per director comercial o informàtic amb sous folgats. Per aquests fets, demanen que el condemnin a sis anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental mercantil.

A més, també l'acusen d'haver-se desprès de tot el seu patrimoni amb la intenció que els creditors no poguessin embargar-li res per rescabalar el deute. L'acusació pública recull que "es va desprendre de les seves propietats i es va col·locar en situació d'insolvència" entre el 2007 i el primer semestre del 2008. Segons les acusacions, va vendre el seu pis de Barcelona i va vendre tres finques rústiques a Tarragona. Per aquests fets, li demanen la pena de dos anys de presó per un delicte d'insolvència punible.

stats