Societat 31/10/2013

Barcelona, la ciutat on morir-se és més car

Els sepelis a la capital catalana són els més cars de l'Estat: 6.441 euros, quan la mitjana és de 3.545

Efe
2 min

BarcelonaUn sepeli costa una mitjana de 3.545 euros, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) fet públic aquest dijous. Per als barcelonins, però, el sepeli es dispara: els serveis funeraris costen a la capital catalana 6.441 euros, fet que converteix la ciutat en la més cara de l'Estat. La segona més cara és Tarragona, on un sepeli costa 5.323 euros. La conclusió de l'estudi de l'OCU és que els preus són molt més elevats en aquelles ciutats en què no hi ha competència en la prestació d'aquests serveis, com és el cas de Barcelona i Tarragona.

L'estudi ha estat realitzat per l'OCU en 31 ciutats de l'Estat, preguntant pels preus a les empreses funeràries com si fos un particular. De les dades finals es desprèn que es pot obtenir un preu de fins a 2.000 euros menys a les ciutats on hi ha competència entre diferents empreses funeràries.

Moltes ciutats compten amb serveis funeraris amb participació municipal que competeixen amb altres empreses privades. En altres, els municipis imposen requisits tan difícils per obtenir llicència que en la pràctica cap empresa privada ha iniciat la seva activitat. Aquest és el cas de Barcelona, Tarragona i Palma, on les empreses municipals ofereixen els seus serveis en règim de monopoli. L'informe assenyala que quan hi ha diverses companyies prestant aquests serveis —com a Alacant i València— l'estalvi aconseguit és de 900 euros, tot i que pot arribar a superar els 2.000.

Els 6.441 euros de Barcelona i els 5.323 de Tarragona contrasten amb els pressupostos mitjans obtinguts en ciutats com Conca (2.261 euros), Santa Cruz de Tenerife (2.397 euros) o Las Palmas (2.662 euros), que són les més econòmiques.

El servei bàsic per al qual se sol·licitava pressupost incloïa, a més dels serveis habituals (fèretre, trasllats, sala de vetlla), l'opció d'inhumació en un nínxol temporal o bé d'incineració, un servei amb unes grans diferències de preus entre ciutats.

L'OCU ha traslladat les conclusions de l'estudi als ajuntaments i els ha demanat que se solucioni la falta de transparència i les situacions de monopoli.

stats