Societat 04/09/2019

Les entitats animalistes volen portar l'abolició dels correbous al Parlament

Les associacions han convocat una manifestació per al 14 de setembre a Vidreres, on un toro va escapar-se de la plaça i va ferir 19 persones

Ara
2 min
El toro saltant les tanques del públic durant el correbou de Vidreres.

BarcelonaDiverses entitats animalistes s'han concentrat aquest dimecres a les portes del Parlament per reclamar a totes les forces polítiques que facin els passos necessaris per abolir totalment i definitivament els correbous arreu de Catalunya. La denúncia arriba després que un toro s'escapés diumenge passat d'una plaça de Vidreres (Selva), on se celebrava un espectacle d'aquest tipus, i 19 persones quedessin ferides. La policia va abatre l'animal en un camp pròxim.

La directora de l'entitat AnimaNaturalis, Aïda Gascón, ha afirmat que els correbous "avergonyeixen la societat catalana", perquè es tracta d'un "maltractament animal institucionalitzat". Així, ha instat les administracions a fer el que calgui perquè es conegui l'opinió de la ciutadania de la societat catalana, sigui a través d'un referèndum nacional, una consulta sense validesa jurídica o un sondeig de gran abast municipal. Per ara –subratlla– només els comuns, els socialistes i els republicans tenen interès en abordar aquesta problemàtica al Parlament: "En Comú Podem diu que portarà la iniciativa per abolir els correbous al primer ple de política general".

Les associacions –liderades per l'entitat Girona Animalistes– han convocat una manifestació per al 14 de setembre a Vidreres per forçar l'alcalde del municipi, Jordi Camps, a abolir "d'una vegada per totes" els correbous. "Vam avisar que depenia de l'alcalde que tirés endavant la concentració i, com que no sembla que tingui intenció de sortir, ens manifestarem", ha explicat Gascón, que ha matisat que si veuen interès del consistori "cancel·laran l'acció".

"Demanem valentia política per iniciar un debat ferm i seriós", ha dit Gascón, que ha exercit de portaveu de nou organitzacions de defensa dels drets dels animals: ADDA, FAADA, AnimaNaturalis, Fundació Fauna, Allibera, Fundació Franz Weber, Anima Lex i ACTYMA. En aquest sentit, les entitats han exigit que el debat no s'enterri en les pròximes setmanes, que es preveuen d'alta intensitat política a Catalunya.

La llei de protecció dels animals prohibeix l'ús d'animals en baralles, espectacles o qualsevol activitat que pugui "ocasionar-los sofriment" tret de les festes amb toros o bous sense mort de l'animal (correbous) en les dates i les localitats on tradicionalment se celebren. "Si no fos per aquesta excepció, a Catalunya estaria prohibit qualsevol acte que danya els animals", assegura a l'ARA Gascón, que afegeix que la llei de regulació de les festes tradicionals amb bous impossibilita que cap municipi que no hi figuri pugui celebrar correbous legalment.

stats