Societat 17/10/2017

Les entitats socials reivindiquen els drets universals en el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa

Pobresa Zero reclama que la població "sigui més conscient que és ciutadana i no súbdita"

Pau Esparch
2 min
Els representants de la plataforma Pobresa Zero, en la lectura del manifest aquest migdia

BarcelonaUna desena de representants de la plataforma Pobresa Zero, que agrupa més de 3.200 entitats catalanes de l'àmbit de l'acció social, la cooperació, la pau i els drets humans, han llegit un manifest aquest dimarts per reivindicar els drets universals dels ciutadans, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa. La lectura s'ha fet davant la seu del Síndic de Greuges, uns minuts abans que les organitzacions es reunissin amb Rafael Ribó. La presidenta d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, ha explicat que l'objectiu del manifest és que la població es conscienciï dels seus drets. "La gent ha de ser més conscient que és ciutadana i no súbdita", ha assegurat Crespo.

Pobresa Zero ha mantingut una trobada amb el síndic perquè és qui assumeix "molt conscientment la lluita pels drets de la ciutadania". "Anar de costat del síndic ens ajudarà a tirar endavant les polítiques que fem i que se'ns escolti", ha afegit Crespo. El text que s'ha llegit aquest migdia fa referència a vuit drets universals: a l'alimentació, a la salut, a l'educació, a l'habitatge, al treball, a uns ingressos mínims, a la mobilitat i a la participació. "Els drets socials bàsics han de gaudir del mateix grau de protecció i garantia legal que la resta de drets fonamentals", ha destacat el manifest. "Perquè es facin efectius, cal que la societat civil sigui conscient de la seva importància i en reclami el compliment", ha exposat la plataforma.

"La vulneració de certs drets s'ha fet més visible en el context de crisi iniciada el 2008, que ha evidenciat el deteriorament de l'estat de benestar", ha subratllat el manifest, que ha apuntat: "Si els drets no es defensen i s'enforteixen, la societat s'afebleix". El text, sota el títol 'Contra la pobresa i les desigualtats, exigim els nostres drets', ha recordat algunes de les qüestions que "s'han perdut amb la crisi". Com a exemple, Pobresa Zero ha detallat que les retallades al sistema nacional de salut "van suposar la supressió del caràcter universal que havia tingut fins al 2012 i la vulneració del principi d'equitat". Malgrat tot, la plataforma ha destacat l'aprovació de la renda garantida de ciutadania (RGC), encara que ha reclamat que "es desplegui plenament i es consolidi".

stats