Societat 12/09/2017

La renda garantida de ciutadania es posa en marxa amb l'objectiu d'arribar a 68.000 persones en tres anys

El nou subsidi s'activarà el 15 de setembre per als que tinguin ingressos inferiors a 564 euros

Selena Soro
2 min
La pobresa augmenta a Barcelona / PERE TORDERA

BarcelonaEls catalans que tinguin uns ingressos inferiors a 564 euros podran sol·licitar a partir del 15 de setembre ser beneficiaris de la renda garantida ciutadana (RGC), un nou subsidi que es posa en marxa aquesta setmana amb l'objectiu d'arribar a 68.000 persones d'aquí a 3 anys, el 2020.

La renda garantida de ciutadania s'atorga a unitats familiars, i en funció dels seus membres serà més o menys elevada. Així doncs, un adult que compleixi els requisits cobrarà –al cap de 4 mesos de fer la sol·licitud, amb efectes retroactius– 564 euros, el 85% de l'Indicador de Rendes de Suficiència de Catalunya (IRSC). L'objectiu és que l'import vagi creixent progressivament fins al 2020, de manera que d'aquí a 3 anys aquest mateix adult percebi 664 euros, el 100% de l'IRSC. L'import arribarà el 2020 als 996 euros en el cas de famílies amb dos adults, als 1.096 si la família és de tres membres, als 1.196 si és de quatre membres i als 1.208 si és de cinc. La prestació anirà lligada a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social segons la realitat de cada receptor.

Per un error en el redactat de la llei del Parlament s'han retocat alguns dels imports de les prestacions de la RGC, d'acord amb els percentatges que s'havien acordat amb els promotors de la llei. La prestació per a una llar de dos adults s'ha reduït en cinc euros, i la corresponent al cinquè membre s'ha incrementat 10 euros.

400 nous treballadors per gestionar la nova prestació

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquesta tarda en roda de premsa amb el secretari general del departament, Josep Ginesta, i el director general d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal, el procés d'implementació de la nova prestació. De moment, ha assenyalat Bassa, ja hi ha 500 cites prèvies fixades amb ciutadans que han demanat beneficiar-se de la RGC. Tots els ciutadans que fins ara eren beneficiaris de la renda mínima d'inserció (RMI) passaran automàticament a percebre la renda garantida de ciutadania.

Les persones beneficiàries de la renda garantida de ciutadania han de ser més grans de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser beneficiàries d'una prestació pública o privada de servei residencial. Alhora hauran d'estar empadronades a Catalunya i tenir-hi residència durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, així com no disposar de propietats a banda de l'habitatge habitual. En aquesta primera fase, l'RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals.

Per gestionar la nova prestació, la Generalitat ha contractat 403 nous professionals, dels quals ja s'han incorporat un 80%. Treballaran a temps parcial, amb un contracte temporal de tres anys i percebran 800 euros, unes condicions que han sigut criticades pels sindicats, que les qualifiquen de precàries. Les sol·licituds s'hauran de fer a les Oficines de Treball (SOC) i a les de l'OAC i l'OASF, i es podrà demanar cita a través del telèfon gratuït 900 400 012 i el web rendagarantida.gencat.cat.

stats