Societat 12/03/2020

López-Contreras: "Si es tanquen llocs de reunió multitudinaris no és perquè després ens reunim al parc"

El doctor Joaquín López-Contreras analitza la situació del coronavirus a Catalunya

Ara
3 min

BarcelonaJoaquín López-Contreras, cap clínic de malalties infeccioses de l'Hospital de Sant Pau, reconeix que els malalts de Covid-19 estan arribant al seu hospital "més de pressa" del que preveien i els plans de contingència també s'estan desplegant ràpidament per fer front a l'allau de pacients. "No ens hem trobat mai amb una situació així d'una malaltia infecciosa que es dissemini d'aquesta manera", ha reconegut en una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas.

El repte, diu, és que els contagis no es produeixin ràpidament i que els pacients més greus arribin a l'hospital gradualment per evitar el col·lapse sanitari. És per això que ha fet una crida a la "responsabilitat ciutadana" i ha demanat a la població de fer una vida de "distanciament social". "Si es tanquen llocs de reunió multitudinaris no és perquè després ens reunim al parc, sinó perquè fem una vida de distanciament social per minimitzar i alentir els contagis", ha dit en una entrevista amb Antoni Bassas. Segons López-Contreras, això és el que "permetrà que el sistema sanitari pugui aguantar": "Si hi ha un pic, el sistema sanitari petarà".

"No hem de tenir por, però hem de ser molt conscients de la importància de la situació perquè hi ha persones que poden emmalaltir de manera severa". "És cert que hi ha persones vulnerables que emmalalteixen, però també gent jove sense factors de risc, cosa que també passa amb la grip", reconeix. No obstant això, ara mateix no creu que calgui deixar d'utilitzar el transport públic. Això sí, s'han de prendre algunes mesures com ara "rentar-se les mans després –perquè el virus es pot transmetre per les gotes que queden a les superfícies– i no pujar-hi si va molt ple de gent", perquè si algú està malalt i estossega a prop nostre ens pot encomanar la malaltia. "Però es pot anar amb transport públic, no estem en una situació que calgui dir a la gent que no hi vagi".

L'especialista en malalties infeccioses qualifica de "correctes" les mesures de salut pública que s'han pres. Però apel·la a la responsabilitat individual i social de prendre les mesures de protecció i higiene adequades. En aquest sentit, ha donat tot un seguit de consells bàsics, com ara establir mesures de distanciament social (parlar a un metre de distància, per exemple), evitar els llocs molt plens de gent i tenir cura de la simptomatologia respiratòria. "No som prou seriosos quan tenim un refredat i no ho podem fer tot. Una persona que tingui ara simptomatologia respiratòria pot tenir la malaltia i la pot encomanar", ha assegurat López-Contreras, que ha demanat que llavors s'han de fer coses "sensates" com ara no anar a veure malalts o familiars grans. Ha recordat que es pot tenir el virus sense febre. "Fins a un 30% dels malalts en el primer moment no tenien febre i l'acaben desenvolupant al llarg de la malaltia", diu. Però ha descartat fer més proves diagnòstiques perquè "si no hi ha malaltia respiratòria no és un cas".

Professionals cansats

López Contreras ha assegurat que tots els professionals estan responent de "manera adequada". Però admet que els professionals sanitaris del servei d'urgències estan fent el "màxim esforç" i estan "cansats". Pel que fa a la falta de material, diu: "En aquest moment no es pot dir que anem curts, però si la cosa avança potser sí".

Pel que fa a contractar metges jubilats o estudiants d'últims cursos de carrera, tot i que no ho descarta, diu que ara mateix no cal i que primer cal reorganitzar els professionals en actiu perquè deixin de fer tasques no primordials.

No s'atreveix a fer prediccions sobre la durada d'aquesta pandèmia perquè si bé els virus "tenen normalment un comportament estacional, a aquest virus no sembla que l'afecti gaire", ha reconegut, tot i que confia que acabi sent així, i s'ha mostrat optimista que el podrem aturar.

López-Contreras també ha respost a alguns dubtes dels lectors. Ha explicat, així, que no s'ha detectat que el coronavirus sigui un factor de risc per a les embarassades però sí que es pot transmetre després del part. També ha recomanat que les persones confinades no tinguin mascotes a casa perquè els animals es poden infectar i ha dit que les persones amb asma no són una població de risc definida davant el coronavirus.

Ha acabat amb un missatge de calma: "Molts malalts de coronavirus passaran malalties semblants a una grip i no tindrà importància saber si era Covid-19 o no. La cosa important és detectar els casos greus".

stats