Barcelona tindrà una nova escola bressol i externalitzarà la gestió de l'escola de música Can Fargues

Amb aquest nou jardí d'infants públic, la Ciutat Comtal comptarà amb 98 escoles bressol municipals

La ciutat de Barcelona posarà en marxa dilluns que ve, 12 de setembre, el primer dia de classe del curs 2016-2017, una nova escola bressol municipal i una nova escola de música, en aquest cas gestionada per una empresa privada. Laia Ortiz, tercera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, ha presentat aquest dijous a l'escola bressol Petit Univers del districte de Gràcia les novetats de l'oferta educativa per a aquest nou any escolar.

A banda d'aquestes dues inauguracions, Ortiz ha informat que l'Ajuntament, de cara a aquest nou curs, ha invertit 4,6 milions d'euros en obres per a equipaments educatius de la ciutat.

Aquesta quantitat suposa més de la meitat de la inversió total de 7,05 milions d'euros destinada des del Consorci d'Educació de Barcelona –format per la Generalitat i l'Ajuntament– a obres i mobiliari per a escoles i instituts, amb els quals s'han rehabilitat façanes, s'han reformat lavabos, s'han substituït sistemes de calefacció i s'ha millorat l'accessibilitat en diversos centres. Amb aquestes mesures, segons la portaveu del grup municipal de Barcelona en Comú, el consistori busca garantir la seguretat i la imatge de les escoles i aconseguir que tinguin un funcionament més eficient.

Ortiz també ha indicat que l'Ajuntament aposta perquè aquestes accions de millora i manteniment dels centres educatius disposin d'una inversió planificada que no depengui de factors exteriors, com unes noves eleccions o la disponibilitat pressupostària.

La tercera tinent d'alcalde també ha comunicat que ja s'ha recuperat per complet la gestió directa de tres escoles bressol –Caspolino, Enxaneta i Els Patufets de Navas– que van ser externalitzades durant el mandat de Xavier Trias, l'anterior alcalde de la ciutat. A partir de dilluns, doncs, els tres centres passaran a tenir les mateixes condicions, horaris, calendari, serveis i preus que la resta de centres de la xarxa municipal. Ortiz ha precisat que les 29 treballadores dels tres jardins d'infants hi seguiran treballant fins que les places surtin a concurs públic i s'ocupin.

Can Fargues, de gestió privada

Contràriament al que s'ha fet en aquestes tres escoles bressol, la nova escola de música Can Fargues, situada en una antiga masia del districte d'Horta i reivindicada pels veïns com a equipament, serà gestionada per una empresa privada. Ortiz ha explicat que s'ha obert un debat a l'equip de govern sobre aquesta situació i que "el diagnòstic és que les guarderies es consideren serveis essencials" mentre que "les condicions són diferents" per a l'escola de música. Ha volgut matisar, però, que les condicions que s'han posat per a la concessió de la gestió de Can Fargues han sigut "molt exigents".

La nova escola de música té una capacitat per a 300 alumnes, ampliable, i s'han reservat entre quinze i vint places per a nens amb necessitats educatives especials, igual que a les altres quatre escoles municipals de música de Barcelona. En total, dels 3.000 alumnes inscrits a les cinc escoles de música de Barcelona, només una vintena tenen necessitats educatives especials.

Un concurs en contra de les entitats del barri

L'adjudicació de l'escola de música a una empresa privada és una mesura "contradictòria" amb el pla de remunicipalització del govern d'Ada Colau, segons Joaquim Forn, portaveu de Convergència i Unió (CiU) a l'Ajuntament de Barcelona. Els convergents critiquen l'adjudicació de la gestió de l'escola de música Can Fargues a l'empresa que gestionava l'escola bressol Patufets, internalitzada enguany, amb un concurs que consideren que s'ha resolt en contra de les entitats arrelades al barri.

En un comunicat, han advertit de la contradicció d'aquest pla de remunicipalització, i del "desgavell i sectarisme polític" que veuen en l'executiu municipal en aquest procés. Aquesta adjudicació ha coincidit amb l'anunci de la internalització de tres jardins d'infants –Caspolino, Enxaneta i Els Patufets de Navas–, dels Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) i del Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA). El grup municipal sentencia: "Allò que el govern de BComú veu inacceptable a les escoles bressol, es converteix en òptim a l'escola de música Can Fargues".

Fonts municipals han explicat a Europa Press que l' empresa és la que va obtenir una puntuació més alta en el concurs, que garanteix l'arrelament del projecte independentment de si el gestor és o no del barri, i que ha tingut en compte criteris com l'organització de l'equip o la formació del professorat.

Més continguts de