Feminismes
Societat 26/02/2023

Les escoles britàniques combaten els discursos del polèmic 'influencer' Andrew Tate a les aules

La seva popularitat entre els alumnes alarma els educadors

Emma Bubola / Isabella Kwai
4 min
L''influencer' d'ultradreta Andrew Tate

Els alumnes de setè d'una escola molt a prop de Londres s'instal·len a la sala de conferències per fer un debat, però el tema que tractaran no són ni els drets humans, ni esdeveniments històrics ni les diferents religions. "Andrew Tate", diu un dels professors assenyalant una fotografia projectada a la paret. "Què en sabeu d'aquest home?"

Al fer la menció a Tate, un polèmic influencer a les xarxes socials famós pels seus comentaris misògins, alguns dels nois de la classe riuen. Un d'ells admet que li agrada perquè "té una forta masculinitat", cotxes ràpids i està en forma. A continuació, el professor projecta algunes de les afirmacions que ha fet Tate a les xarxes, com ara que les dones que són violades haurien de tenir alguna responsabilitat. Uns quants nois de la classe admeten que hi estan d'acord. "Doncs Tate s'equivoca", etziba el professor Jake White. "Tot això són porqueries".

A les escoles de la Gran Bretanya, els educadors s'estan mobilitzant per lluitar contra els missatges d'aquest personatge de les xarxes socials. S'han adonat tard de la influència que Tate té entre els seus estudiants. Aquest exboxejador britànic i nord-americà –ara vetat a la majoria de xarxes socials– va guanyar milions de seguidors amb vídeos que glorificaven la riquesa i un masclisme especialment virulent. Al desembre Tate, de 36 anys, i el seu germà i soci comercial, Tristan Tate, van ser arrestats a Romania acusats de violació i tràfic de persones. I a hores d'ara continuen a la presó malgrat els esforços del seu advocat per defensar-ne la innocència.

Però ni les detencions ni les prohibicions a les xarxes socials han impedit que els missatges d'aquest influencer proliferin entre els joves i els seus vídeos continuen disponibles en línia. Tate ha arribat a dir que les dones "pertanyen" als homes, que haurien de quedar-se a casa i que necessiten la direcció dels homes. També ha retratat els homes com a víctimes del feminisme, ha fet falses acusacions de violació i ha menystingut en públic alguns homes que no segueixen els seus esquemes. A més, també ha promogut dubtoses maneres d'enriquir-se econòmicament.

Així, els adults només han pres consciència de l'existència d'aquest personatge i la tracció amb què influeix en els joves a mesura que els seus vídeos i àudios es van estendre de TikTok als passadissos de l'escola. Amb el convenciment que les escoles són un microcosmos de la societat i una visió prèvia del seu futur, els educadors han decidit que és crucial posar el focus en aquesta qüestió per desactivar els missatges. Des de la tardor passada, els directors han enviat cartes als pares en què els adverteixen del seu abast, i el secretari d'Educació britànic ha dit que influencers com Tate podrien revertir el progrés aconseguit en la lluita contra el sexisme.

"És trist haver d'ocupar un temps important del currículum per parlar d'Andrew Tate", assegura la professora d'anglès Chloe Stanton. "Però a les dones ja ens toca lluitar prou a la societat, fins i tot sense aquest tipus d'actituds". Stanton confessa que, per primera vegada en 20 anys de docència, els seus alumnes d'11 a 16 anys li han qüestionat el fet que ella treballi i li han preguntat si té el vistiplau del seu marit. "S'està rentant el cervell a tota una generació de nois i és aterridor", assegura aquesta professora. "Sembla que pensen que efectivament té raó, perquè s'ha fet ric". Al centre del país, Nathan Robertson, especialista que treballa amb estudiants que necessiten suport addicional, va dir que l'any passat havia sentit regularment els discursos de Tate sonant als mòbils dels seus estudiants d'entre 14 i 15 anys. Quan el tema de l'avortament va sortir a classe, alguns nois van riure i van qualificar el feminisme de "verinós". Alguns van arribar a afirmar que les dones no tenien cap dret i que els homes haurien de prendre decisions per elles.

Al principi, diferents educadors del Regne Unit van intentar esquivar l'interès dels joves en Tate per no fer-ne encara més altaveu o plataforma. Però, donada la seva popularitat, van decidir que era prioritari contrarestar la seva influència.

A l'escola Merchant Taylor, un matí els educadors van reunir els nois joves de 16 a 18 anys a la sala d'actes i dos experts en sexe i relacions els van demanar directament per què els resultaven atractives les afirmacions de Tate. Els van prometre que no hi hauria represàlies i els nois van parlar. "És la sensació que els homes encara estan sent menyspreats", va dir un dels nois. "¿Creus que ha empoderat els homes joves que se senten així?", va repreguntar-li la fundadora del projecte RAP, que dirigia el taller, Allison Havey. "Sí", va admetre el noi. Un estudiant va voler saber per què estava malament dir que era responsabilitat d'una dona protegir-se si caminava sola de nit. Un altre quina era la diferència entre la coacció i la seducció. Un tercer noi volia discutir sobre acusacions falses d'agressió sexual.

Tot i que és obligatori que les escoles britàniques ensenyin educació sexual, l'auge de la popularitat de Tate ha fet sortir altres accions, com el projecte RAP, que fa temps que fa activitats d'aquest tipus. En un altre dels tallers, un noi que va dir que mirava més de 10 vídeos de Tate al dia va assegurar que estava preocupat perquè una dona pogués arruïnar la vida d'un home acusant-lo falsament de violació.

Missatges acompanyats d'èxit

Molts educadors admeten que la influència que ha exercit Tate és especialment difícil de derrotar perquè va acompanyat d'un estil de vida luxós, del seu posat enginyós i a més envoltat d'èxit, factors que atrauen molt els joves. "En aquesta societat, l'èxit material transmet una mena de raó", assegura Michael Conroy, fundador de Men At Work, un grup que forma professors i treballadors juvenils per donar suport als joves. "I ell està combinant això amb missatges molt perillosos".

Unes opinions que han trobat un terreny fèrtil en els joves que lluiten cada dia amb preguntes internes sobre com convertir-se en adult, en un moment en què els rols de gènere tradicionals estan sent desafiats. Molts, expliquen els experts, troben en Tate una validació d'aquesta ansietat, a través d'una visió del món que converteix els homes en víctimes. La seva detenció, a més, asseguren, reforça encara més aquesta narrativa de la victimització.

El debat entre els professors també inclou el fet que aquest tipus de missatges misògins ja existien abans de la figura d'Andrew Tate, però coincideixen que, sigui com sigui, forma part de la seva feina ajudar els estudiants a entendre que les opinions de Tate, malgrat la seva popularitat, estan molt fora dels corrents principals. "Hem d'ajudar a educar-los perquè el món ha canviat", conclou Deana Puccio, fundadora del projecte RAP. "El millor d'Andrew Tate és que finalment ara tenim la conversa".

Copyright The New York Times

stats