EDUCACIÓ
Societat 20/05/2019

Les escoles lluiten a contrarellotge per evitar que es tanquin grups de P3

El Govern defensa que ha caigut la natalitat i que les xifres són provisionals

Laia Vicens
3 min
Les places de P3 són un maldecap per al departament d’Educació.

BarcelonaAmb la caiguda de la natalitat com a argument, el departament d’Educació va anunciar que els grups de P3 per al curs que ve serien els mateixos que hi ha aquest curs: 2.116 a l’escola pública (un més que l’any passat) i 986 a la concertada (un menys). El conseller, Josep Bargalló, va dir que, a la pràctica, això suposava més oferta perquè el 2016 van néixer menys nens que el 2015 i, per tant, aquest any entren menys infants al sistema escolar. Aquest mateix argument -la davallada demogràfica- ha servit al departament per avisar algunes escoles que l’any que ve perdran una línia de P3. Les famílies i els centres afectats -n’hi ha en diverses comarques- ja s’estan mobilitzant per evitar-ho, i retreuen al departament que no utilitzi la caiguda dels naixements per abaixar ràtios. La lluita és a contrarellotge: tenen de marge fins l’11 de juny, quan es publiqui l’oferta final de places.

A les comarques de Girona hi ha algunes escoles afectades, com la Gaziel de Sant Feliu de Guíxols, que ha tingut 32 sol·licituds en la preinscripció. Les ràtios habituals són de 25 alumnes, però la llei permet estirar-les fins a 27 com a màxim. Com que 32 sol·licituds no donen per omplir dos grups, el Govern ja els ha comunicat (de manera extraoficial) que es tancarà una línia i que els alumnes que quedin fora es reubicaran en altres escoles on hi ha places vacants. “Això farà pujar les ràtios a tots els centres i retallarà personal docent al Gaziel”, lamenta Daniel Puntunet, president de l’AMPA del centre. Les comunitats educatives de tots els centres de Sant Feliu -públics i concertats- s’han mobilitzat per denunciar que s’ha aprofitat la baixa natalitat per “camuflar una retallada”. “Aquest any és el Gaziel però l’any que ve serà qualsevol altra escola”, diu Puntunet, que avisa que el curs que ve la situació pot empitjorar. En efecte, si el 2016 van néixer a Catalunya 1.476 nens menys que l’any anterior -la qual cosa equivaldria a uns 59 grups de P3-, els infants nascuts el 2017 (i que faran P3 el curs 2020-21) van ser 2.171 menys que el 2016, cosa que suposaria 86 grups de P3 en risc.

El problema, diuen els centres afectats, és que el departament tanca els grups només tenint en compte les preinscripcions i no preveu les arribades a mig curs, que s’anomenen matrícula viva. “Al tancar grups les classes que queden estan al límit, i suposa un esforç molt gran atendre els que arriben nous perquè falten recursos”, apunta la Gemma, membre de l’AMPA de l’Escola Pérez Sala de Vilassar de Mar, sobre la qual també pesa l’amenaça de tancament d’una línia de P3. Si això acaba passant, la Gemma alerta de dues conseqüències més: dels problemes per a la logística de famílies amb fills amb necessitats educatives especials o bessons que han triat un centre de dues línies expressament, i també del “risc d’estigmatitzar l’escola”, que ja va perdre una línia de P3 fa uns anys. Aquest any tenen 30 sol·licituds de preinscripció, i com que superen la ràtio oficial el departament diu que es poden recol·locar alumnes en altres grups públics del poble.

És el mateix que ha passat a l’Escola Sant Joan, de Berga, on algunes famílies i mestres s’han tancat de manera indefinida per exigir a la conselleria que reobri la segona línia de P3 que van perdre el curs passat. Segons explica l’Edi, docent de l’escola, tancar novament un grup de P3 suposa “perdre un mestre i mig més” de cara al curs que ve, com per exemple una auxiliar d’infantil. Ara estan buscant el suport d’entitats i partits de Berga per fer pressió, però no serà fàcil. L’escola ha tingut 28 inscrits, que s’han de sumar als 29 de l’altre centre públic, que sí que té les dues línies. El Govern defensa que les 75 places donen cabuda a les 57 inscripcions.

Exigeixen que es planifiqui millor

Al Vallès la situació es repeteix. A Llinars, per exemple, s’han ofert 50 places públiques de P3, 25 menys que aquest curs. La línia s’ha tancat a l’escola Salvador Sanromà, que reclama que es reobri el grup per no saturar la resta d’escoles. La Leticia, membre de l’AMPA, explica que s’arrisquen a la “massificació” a les aules i a perdre recursos per al dia a dia. “És pel bé de totes les escoles”, afirma. Els números també van de molt poc a Mollet. Conscients del problema demogràfic, Isabel Pérez, de la coordinadora d’AMPAs de la ciutat, exigeix que el departament “millori la planificació” de les places de cara als pròxims anys, també pensant en l’ESO.

Des de la conselleria mantenen la prudència i treballen cas per cas per decidir què fan. Un cop més, P3 és el maldecap d’Educació en la preinscripció per dos problemes oposats: per la falta de places en alguns barris de l’àrea metropolitana i per haver de tancar grups allà on les classes no s’omplen com abans.

stats